Pe lângă faptul că sunt respectate măsurile de siguranță sanitară, prețul pentru cazare în zonă este imbatabil.
Turiștii care le calcă pragul nu trebuie să scoată bani din buzunar.

Chris Livesay, reporter CBS: „Bună dimineața! Când te gândeşti la mediul rural din Italia, prima regiune care îţi vine în minte e Toscana. Vreţi să explorați ruinele antice? Vizitați Pompeii. Dar mai există o mică regiune din Italia care are toate aceste lucruri și multe altele, plus o ofertă irezistibilă pentru turiști.”

Orașele din sudul Italiei au o reputație în ceea ce privește ospitalitatea. Un exemplu este localitatea San Giovanni în Galdo. Cu numai cinci sute de oameni care trăiesc acolo, mica aşezare îi așteaptă pe oaspeți cu multe surprize. În primul rând le oferă cazare gratis. Gazdele speră astfel să câştige teren pe harta turistică.

Acest cuplu a ajuns în zonă acum câteva zile.

Reporter: „Care a fost prima impresie?”

Turist: „A fost uimitor. Am spus ceva de genul: “Toate aceste lucruri sunt doar pentru noi?””

Chris Livesay, reporter CBS: „Poate că nu are canalele uimitoare ale Veneţiei sau arta care se găseşte la tot pasul pe străzile Florenţei, dar are acel mod de viaţă autentic italian, pe care îl poţi experimenta în totalitate.”
Cum ar fi mâncarea tradițională, pe care nu o găseşti la tot pasul în locurile frecventate de turişti.

Turist: „Urmează să mănânc o delicatesă locală - intestine de oaie umplute. Ar fi nepoliticos din partea mea să nu gust.”

Din meniu nu lipsesc celebrele paste, cu un sos din ingrediente locale proaspete.

În schimb, pentru cei care vor să exploreze ruinele amfiteatrelor romane, o variantă mai puțin cunoscută este Molise.

Regiunea are una dintre cele mai mici rate de infectare cu SARS-COV2 din Italia. Totodată, populația este în scădere de zeci de ani.

Mulți dintre localnici și-au vândut casele sau le-au abandonat, pentru a căuta locuri de muncă în orașe precum Roma sau Milano.

Turiștii care ajung acolo pot sta în apartamente renovate de autoritățile locale. Responsabilii au ales să nu le ceară bani pentru cazare, iar inițiativa s-a dovedit a fi un succes.

Turismul de masă nu este o prioritate pentru autorităţi. În vremuri de pandemie, farmecul locului stă tocmai în lipsa aglomerației de pe străzi.

Turist: „Un lucru important de menționat e faptul că în Molise poți găsi ceva ce în alte regiuni lipsește. Iar diferenţa o fac oamenii. Oamenii de aici sunt speciali, sunt cu adevărat minunați.”