"Dacă vreţi să veniţi, vă rog să vă gândiţi de două ori. Turiştilor care vin în acest moment în Amsterdam vreau să le spun urgent: evitaţi locurile aglomerate, evitaţi week-end-ul", spune primarul Femke Halsema într-un interviu acordat joi.

Înainte de coronavirus, renumitul Cartier Roşu, magazinele unde se vinde marijuana şi canalele pitoreşti atrăgeau lunar peste un milion de vizitatori în Amsterdam, mai mulţi decât populaţia permanentă a oraşului.

"Corona şi turismul de masă nu merg bine împreună, cu siguranţă nu într-un oraş cu un centru istoric cum este Amsterdam. Există riscul de contaminare", spune Halsema, potrivit Agerpres.

Citește și: Olanda nu se mai numește Olanda, de la 1 ianuarie 2020. Ce nume vor să impună autoritățile de la Amsterdam

Creşterea recentă a numărului de vizitatori a determinat autorităţile din Amsterdam să închidă mai multe străzi din Cartierul Roşu. În piaţa Dam, care se află în centrul istoric al Amsterdamului, au fost puse afişe în care oamenii sunt avertizaţi să menţină o distanţă de cel puţin 1,5 metri. De asemenea, magazinele din centrul istoric nu vor avea voie să vândă alcool de joi şi până duminică, începând din week-end-ul acesta şi până la 1 septembrie.

Primarul Femke Halsema este îngrijorat în special când vine vorba de tinerii din ţările vecine care sunt în căutarea unor distracţii ieftine, fără a contribui cu ceva la economia locală. La nivel general, relaxarea regulilor destinate limitării cazurilor de infecţie este un motiv de îngrijorare.

"În general, peste tot în Europa se poate vedea cum din ce în ce mai mult oamenii nu mai respectă distanţa socială. Acest lucru este foarte îngrijorător", a spus prima femeie primar din Amsterdam.

Soluții extreme pentru limitarea turismului excesiv

Autoritățile din Amsterdam încearcă de mai mult timp să limiteze turismul excesiv din capitala olandeză. Ultima măsură este aceea care interzice, de la 1 iulie, rezidenţilor din centrul principalei metropole a Olandei să-şi închirieze locuinţele pentru turişti.

Proprietarii din restul oraşului vor putea oferi cazare turiştilor pentru cel mult 30 de zile în decursul unui an.

Citește și: Sfârșitul turismului într-unul dintre cele mai vizitate orașe ale Europei. Rezidenții nu mai vor turiști, după pandemie

Decizia survine după ani de dezbateri despre efectele turismului masiv asupra vieţii cotidiene din centrul Amsterdamului. Potrivit unui sondaj recent, 75% dintre rezidenţii din zonele centrale ale acestui oraş susţin interzicerea închirierilor de spaţii locative pentru vacanţe.

Închirierea locuinţelor personale către turişti a crescut notabil în ultimii ani la Amsterdam, circa 25.000 de proprietăţi fiind disponibile online în fiecare lună. Unul din 15 apartamente din oraş este în prezent oferit online pentru cazare pe termen scurt.

Autorităţile ameninţă că vor pune în aplicare noile reguli prin contravenţii severe. Cei care nu vor respecta interdicţia sau care îşi vor închiria proprietăţile fără autorizaţie riscă amenzi de până la 20.750 de euro.

Problema turismului de masă care sufocă Amstedamul este în dezbatere de mai mulți ani, iar autoritățile locale au început sa impună o serie de taxe și restricții, pentru a limita numărul străinilor atrași în special de Cartierul Roșu și de barurile în care se consumă substanțe halucinogene, legale în Olanda.

Liniștea adusă de restricțiile impuse în pandemie a readus în discuție această problemă cu care se confruntă rezidenții. Astfel, locuitorii din Amsterdam au lansat o petiție prin care cer autorităților să reformeze modul în care se face turism în orașul lor. Petiția, care a strâns câteva zeci mii de semnături deja, cere limitarea numărului de nopți de cazare pe an, în Amsterdam.