Potrivit estimarilor FPTR, dupa trei ani de scaderi consecutive, in acest an se constata o crestere a interesului pentru serviciile turistice, astfel incat numarul romanilor care se vor afla de sarbatorile pascale intr-un hotel sau o pensiune din Romania creste cu aproximativ 10%.

Din datele centralizate de FPTR rezulta ca in acest an aproximativ 65.000 de romani vor merge intr-o structura de primire turistica din tara si vor cheltui doar pe servicii turistice peste 6,1 milioane de euro. Astfel, pretul unui sejur achitat de un turist roman va fi, in medie, de 94 de euro.

Pensiunile rurale sunt si in acest an in topul preferintelor romanilor si atrag aproximativ 40.000 de turisti. Cele mai solicitate destinatii raman zonele cu traditie, precum Bran-Moieciu, Bucovina, Neamt, Vrancea, Sibiu si, mai nou, Oltenia de sub munte, unde rezervarile au depasit 80% din capacitatea de cazare.

Pe locul doi se afla statiunile montane, preferintele indreptandu-se pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 75%. De asemenea, s-a inregistrat o crestere a cererii si pentru celelalte statiuni montane, unde se inregistreaza un grad de ocupare de 65%.

Pastele va fi sarbatorit si in hotelurile din marile orase, unde au fost pregatite 3.000 de locuri pentru turistii care au ales sa ia masa traditionala la restaurant.

In schimb, litoralul nu este o destinatie solicitata pentru petrecerea sarbatorilor pascale. Cu toate ca exista peste 5.000 de locuri incalzite in hoteluri, cererea este mica si au fost rezervate doar 500 de locuri.

Mult mai cautate sunt statiunile balneoclimaterice, unde aproximativ 9.000 de turisti au ales sa mearga de Pasti. Alte 200 de locuri au fost rezervate in structurile de cazare din Delta Dunarii.

"In ceea ce priveste destinatiile externe, numarul redus de zile libere si situatia financiara dificila in care se afla multi romani au facut ca interesul pentru petrecerea Pastelui peste granite sa fie scazut. Cu toate acestea, aparitia unor pachete noi, cum ar fi Creta, Dubai sau Spania, va duce la o crestere estimata a numarului de turisti de pentru destinatii externe de 5-6%", se arata intr-un comunicat al FPTR, citat de Mediafax.

Astfel, potrivit federatiei, aproape 7.300 de romani isi vor pleca sa petreaca sarbatorile pascale in afara tarii, iar cheltuielile acestora sunt estimate la 2,1 milioane de euro.

Cele mai cautate destinatii raman Bulgaria si Grecia. Din datele FPTR rezulta ca aproximativ 4.000 de romani au cumparat pachete turistice pentru Bulgaria, fiecare alocand, in medie, cate 135 de euro pentru serviciile turistice. Daca pentru tara vecina se constata o crestere a interesului, cererea pentru Grecia a scazut. Aproximativ 850 de romani au rezervat vacante de Paste in aceasta tara.

"Cu toate ca tarifele serviciilor turistice in 2012 sunt neschimbate fata de anul trecut, preturile sunt totusi prea mari pentru puterea de cumparare a celor mai multi romani, mult mai atenti la cum isi cheltuiesc banii. Cu toate acestea, numarul turistilor in statiuni ar putea fi mult mai mare daca statul ar promova destinatiile de petrecere a sarbatorilor pascale", se mai arata in comunicat.