Potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanta Accace, desi angajatorii prefer, in general, sa acorde tichete cadou sau cadouri in bani in limita a 150 de lei, aproape 30% dintre angajatii romani prefera sa primeasca de la companie o zi libera.

Urmatoarele optiuni sunt prima inclusa in venitul brut (26,67%), cadourile in bani de maximum 150 de lei (21,67%), cosurile cu produse specifice (10%), tichetele cadou (10%) si altele, precum vacantele platite de companie sau iesirile la restaurant (3,33%).

Asa cum arata datele Institutului de Statistica, tendinta de evolutie a activitatii economice este una relativ stabila, cu usoare semne de crestere ȋn cea de-a doua parte a trimestrului I, acesta fiind un semn bun si pentru angajatii ce asteapta cu nerabdare prima de Paste din partea companiei. Cu toate acestea, companiile au fost si in acest an prudente in proiectarea bugetului, inclusiv in ceea ce priveste acordarea de stimulente cu ocazia sarbatorilor pascale. In plus, experienta arata ca valoarea beneficiilor acordate cu ocazia Craciunului este in general mai mare decat cea a beneficiilor acordate cu alte ocazii, creand premisa ca si de aceasta data angajatorii vor fi mai retinuti, chiar si in conditiile in care ar realiza cresteri economice”, a explicat Angelica Ene, payroll accountant Accace.

Beneficiile pe care angajatii le pot obtine de sarbatori pot fi diverse, precum prime in bani, tichete, cosuri cu produse, abonamente la fitness sau vacante platite de companie.

Legea permite companiilor sa opteze pentru alternative de stimulare a angajatilor avantajoase din punct de vedere fiscal (deoarece sunt deductibile limitat, nu se aplica taxe asupra lor, sau se aplica doar impozitul pe venit) precum tichetele (de masa, vacanta, cresa, cadou), cheltuielile ce se incadreaza in categoria protocol sau cheltuielile sociale. Pentru a nu se retine contributii angajat/angajator, cadourile in bani (oferite cu ocazii speciale) nu trebuie sa depaseasca limita de 150 de lei.