Miliardarul Vladimir Potanin cheltuieste 2,2 miliarde de euro pentre modernizarea statiunii Rosa Khutor din apropiere si promite ca locul va arata spectaculos in cativa ani, cand Krasnaya Polyana va oferi turistilor 200 de kilometri de partii interconectate, prin combinarea a trei zone de ski separate. Asta inseamna o treime din Les 3 Vallees, din Franta, care se promoveaza ca fiind cea mai mare zona de ski din lume.

Va fi o adevarata incantare pentru turisti. Serviciile de ski pe care le oferim sunt atat de bune, incat nu ducem lipsa de turisti nici acum si cu siguranta vor fi mai multi dupa Olimpiada”, spune Sergei Bachin, directorul statiunii Rosa Khutor, citat de Bloomberg.

Un alt avantaj este ca Soci este la numai doua ore distanta cu avionul fata de Moscova, asa ca moscovitii pot veni oricand aici in weekend. Odata Jocurile Olimpice incheiate, destinatia favorita de iarna a presedintelui Vladimir Putin si a premierului Dmitri Medvedev va beneficia si de o noua linie feroviara, care va transporta calatorii de la aeroport direct pe partii, in 40 de minute.

Turistii au inceput sa vina la Rosa Khutor inca din martie, ca sa testeze partiile de ski din zona, contra a 50 de dolari pe zi, desi doar o mica parte dintre ele sunt acum deschise. De asemenea, un antrenament de ski de doua ore, cu un instructor profesionist, costa 100 de dolari.

Cu toate astea, Rosa Khutor prezinta si dezavantaje. In ciuda aspectului artistic si modern, echipamentul care se poate inchiria la fata locului este scump, iar gama de mancare existenta pe partii, dezamagitoare. Spre exemplu, inchirierea unor perechi de skiuri, clapari si casca pentru un adult costa 195 de dolari, pentru trei zile, dar procesul presupune o asteptare si o birocratie suparatoare. In plus, restaurantele opereaza in aceasta perioada la capacitate redusa, cel la care a luat masa unul dintre reporterii Bloomberg sevind ca fel principal doar pulpe de pui sau carnati si niciun alt fel de alcool, in afara de bere si vin fiert.

Proprietarii complexului sunt insa optimisti ca facilitatile pe care le pun la dispozitie se vor dovedi profitabile.

Complexul nostru este mult mai bun decat multe din Europa. Am vizitat resorturile de ski, atat din Europa, cat si din America, si am luat ce era mai bun de la fiecare”, spune Bachin, care adauga ca, cel mai probabil, doar 10% dintre vizitatori vor veni din afara tarii.

Iar bogatii Rusiei par sa fie de acord. Exista deja o lista de asteptare pentru a cumpara apartamente de top la Rusa Khutor, unde cei care vor sa aiba o priveliste frumoasa asupra muntilor sunt dispusi sa plateasca 12.000 de dolari pe metru patrat.

Sberbank, cea mai mare banca de stat din Rusia, ale carei venituri anuale le depasesc pe cele ale Bulgariei, a refuzat sa dea detalii despre suma pe care tara o va cheltui cu ocazia organizarii Olimpiadei.