Un studiu recent arata ca 12% dintre romanii care aleg sa plece in concediu chiar si pe timp de criza, adica aproximativ 1,5 milioane de oameni, cauta vacantele ieftine sau pe cele din extrasezon.

Cei care prefera litoralul romanesc pot opta pentru programul oferit de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism. Astfel, daca iti cumperi bilet de vacanta intre 1 septembrie si 15 octombrie prin "Litoralul pentru toti” ai 6 nopti de cazare si un voucher de atractii (intrare gratuita la unul dintre obiectivele de interes turistic din zona Dobrogea).

Oferta este variata:
•  Hotel 5* cu mic dejun 499 ron
•  Hotel 4* cu mic dejun 399 ron
•  Hotel 3* cu mic dejun 339 ron
•  Hotel 3* fara mic dejun  219 ron
•  Hotel 2* cu mic dejun    249 ron
•  Hotel 2* fara mic dejun  189 ron
•  Hotel 1* fara mic dejun  159 ron

Tot de la 1 septembrie exista si programul "O saptamana la mare". Oferta include 6 nopti de cazare, fara masa, iar locurile sunt pentru toate categoriile de turisti. Vanzarea se va face dupa principiul "primul venit, primul servit".

Tarifele sunt dupa cum urmeaza:
• la hotel 1* (fara mic dejun) 159 lei/ persoana/ sejur
• la hotel 2* (fara mic dejun) 189 lei/persoana/ sejur
• la hotel 2* (cu mic dejun) 249 lei/ persoana/ sejur
• la hotel 3* (fara mic dejun) 219 lei/ persoana/ sejur
• la hotel 3* (cu mic dejun) 339 lei/ persoana/ sejur
• la hotel 4* (cu mic dejun) 399 lei/ persoana/ sejur

Lista cu hotelurile care participa la acest program o gasesti aici!

Valea Prahovei nu se lasa mai prejos, iar preturile aici au ajuns la minimul ultimilor 10 ani. De exemplu, la trei stele poti gasi o camera cu 140 de lei, fata de 190 de lei cat era la inceptul sezonului. La o pensiune preturile variaza intre 50 si 70 de lei camera acum, fata de 100 de lei cat era la inceputul verii.

Si preturile pentru concediile in afara au mai intrat la apa. La Christian Tour, de pilda, gasim vacante pentru care "plateste unul si merg doi": in Halkidiki cu 179 de euro, Paralia Katerini cu 129 de euro, Thassos cu 99 de euro sau Olympic Beach tot cu 99 de euro.

Si la Best Comtur, daca in august o vacanta in Paralia Katerini ajungea la 100 de euro de persoana, la inceputul lunii septembrie pretul acesteia scade pana la 90 de euro, pentru ca la sfarsitul primei luni de toamna sa fie 60 de euro de persoana.

Nici Turcia nu este cu mult mai scumpa. Un sejur de 8 zile in Kusadasi, la un hotel de 2 stele, cu demipensiune, prin Aristocrat Travel este 104 euro. Sau, daca alegi sejurul care incepe pe 28 august, la acelasi pret poti sta la 3 stele.

Si, de ce nu, pe ultima suta de metri poti alege si Bulgaria. In Nessebar, spre exemplu, la un hotel de 4 stele, cu mic dejun inclus, cu 100 de euro poti sta patru zile. Transportul nu este inclus. Dar poti gasi si alte oferte, dupa posibilitatile si gusturile tale.

Anul acesta, agentiile promoveaza si vacantele pentru pensionari, cu ajutorul fondurilor europene. Cei care au peste 55 de ani pot merge in Spania, din octombrie. Costa 400 de euro de persoana, cu avionul. Cazarea se face la hoteluri de 4 si 5 stele, cu trei mese pe zi si asigurare medicala inclusa. In program intra diverse statiuni de pe Costa del Sol, Valencia, Malaga sau Costa Brava si partea buna este ca pot merge si nepotii sau copiii.

''In program, jumatate din grup sau jumatate dintr-o camera dubla trebuie sa fie ocupata de persoane care au cel putin 55 de ani, ceilalti pot sa aiba mai putin”, spune Cristian Pandel, directorul Christian Tour.

Astfel de vacante gasim si la Paralela 45, pentru Cipru, de la 300 e euro de persoana pe sejur.