Castelul Karoly a ajuns, in sfarsit, un diamant slefuit. Sub comunisti, cladirea s-a scorojit de tot. Anul aceasta s-au investit 5 milioane de euro printr-un program european, iar rezultatele sunt spectaculoase.

Doar 15 din cele 70 de camere ale castelului au fost amenajate pana acum. S-a adus mobilier cumparat la licitatii din alte castele europene sau chiar unele piese originale, ce au apartinut candva casei Karoly.
 
Dintre cei 12 descendenti in viata ai contelul Karoly,  o intalnim la castel pe contesa Francesca Giorgiana Durcheim, nascuta in Brazilia.

In judetul Satu Mare 50 de castele si conace aflate in proprietatea statului zac in paragina. Unele au trecut cu bine peste veacuri, ca sa se ruineze in ultimele decenii. Castelul Vecsey, de exemplu, a ajuns bataia de joc a oamenilor strazii. Pana la finalizarea procesului de retrocedare, din cladire s-ar putea sa nu mai ramana nimic.

Si Castelul Banfy, din judetul Alba, arata dezolant. Pana sa se puna insa la punct un plan corent, aici se instaleaza ruina.