Cand tarmul nu mai e de ajuns. Una dintre cele mai populare destinatii turistice din Europa ridica hoteluri pe mare, pentru a face fata afluxului de vizitatori
Gibraltarul, teritoriul britanic situat in sudul Peninsulei Iberice, este luat in considerare de tot mai multi turisti, atunci cand vine vorba sa isi petreaca vacantele. Singura problema cu locul idilic de la Marea Mediterana este spatiul. Dezvoltatorii nu mai au unde sa isi inalte proiectele hoteliere, asa ca au venit cu o propunere avangardista pentru a face fata numarului mare de turisti, potrivit CNN.
Sunborn Yacht Hotel, din Gibraltar, este un proiect care va costa 200 milioane de dolari. Seamana, mai degraba, cu un vas ancorat, pentru ca este construit, de fapt, pe mare. “In Gibraltar exxista o cerere uriasa pentru hoteluri, dar unde sa le mai construim pe un teritoriu atat de restrans?”, declara CEO-ul Sunborn, Brian Stevendale, pentru CNN.
Pret de cazare pe mare: intre 300 si 3.000 euro/noapte
Iahtul gigant ce va masura 142 de metri lungime va avea 189 de camere, spa-uri si cluburi de fitness, baruri, sali de conferinta si de receptii, propunandu-si sa devina una dintre atractiile de top de pe Mediterana. Daca totul se va desfasura conform planurilor, hotelul va fi inaugurat pana la sfarsitul anului. Structura va avea sapte etaje, iar o camera va costa intre 300 si 3.000 de euro pe noapte.
Construit in Malaezia, vaporul va fi atasat de chei cu ajutorul a sase brate hidraulice extrem de puternice, fiecare dintre ele cantarind opt tone. Oaspetii vor intra printr-un tunel de sticla, iar Stevendale sustine ca, odata aflati la bord, “nu vor simti nicio diferenta intre acesta si orice alt hotel de cinci stele de pe uscat”. “Este fascinant ca ceva de asemenea dimensiuni poate fi efectiv atasat intr-un port. Vom avea cabluri de sustinere si de siguranta foarte puternice peste tot”, adauga managerul de proiect.
Gibraltarul, teritoriul britanic de 6,8 kilometri patrati, e un stat mic, dar bine dezvoltat. Asemanator cu Monaco sau Singapore, reprezinta o zona cu o economie infloritoare, lucru care atrage anual vizitatori dispusi sa cheltuiasca bugete frumusele. Singura problema o reprezinta lipsa spatiului pentru dezvoltarea urbana.
Stevendale e de parere ca proiectele de tipul Sunborn ar deschide seria unor constructii asemanatoare peste tot in lume. Ba chiar ar putea fi folosite pentru gazduirea unor evenimente mari, precum Cupa Mondiala de fotbal sau Jocurile Olimpice.
Constructia din Gibraltar este a doua pe care producatorul o realizeaza, primul hotel-iaht, Sunborn Princess, fiind finalizat in Finlanda, in 2002. In prezent, exista planuri pentru ridicarea unor hoteluri plutitoare in Londra si Barcelona. Iahturile sunt functionale, putand naviga oricand in larg, dar conform estimarilor companiei dezvoltatoare, ele se vor dovedi mult mai profitabile daca nu vor parasi portul niciodata.
Pe acelasi subiect: