Impozitul forfetar ar fi trebuit sa intre in vigoare inca de la 1 iulie. Chiar si cu o noua amanare, noua data vehiculata nu este una realista, spun proprietarii de restaurante. In plus, daca va intra la 1 octombrie, noul impozit ar putea da peste cap contabilitatea firmelor.

"Teoretic ar fi trebuit introdus la 1 octombrie, insa daca tot am avut discutii atat de lungi, mai bine sa intre de la 1 ianuarie, sa nu ne incurcam", spune Cristian Parvan, secretar general AOAR.

Pentru ca multe restaurante si hoteluri raporteaza pierderi, si deci nu platesc nici un fel de impozit la stat, autoritatile au decis sa renunte la taxarea pe profit de 16 %. Ii va obliga pe carciumari sa achite o suma minima la buget.

Atunci cand vor stabili cuantumul impozitului forfetar, autoritatile vor lua in calcul atat zona in care se afla barurile sau restaurantele, dar si suprafata acestora. Bucurestiul, spre exemplu, va fi impartit in 4 zone, insa diferenta de impozit intre un bar aflat in centru si unul de la periferie nu va fi mare.

Un patron de restaurant din centrul Bucurestiului, care are 30 de metri patrati, va plati peste 66.00 de lei pe an, indiferent de numarul de clienti sau volumul incasarilor. Un bar sau cafenea cu aceeasi suprafata, de la periferie, va achita cu 1.000 de lei mai putin.

Si in cazul service-urilor auto, in calculul impozitului se va tine cont tot de suprafata, nu de numarul de clienti.