Barhalescu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca SIET a fost amanat pana in luna ianuarie, dupa discutii cu patronatele, precizand ca sistemul este in testari facute de patronate.

El a precizat ca acest sistem urmeaza sa fie imbunatatit si va fi transparent, urmand a fi folosit exclusiv in scopuri statistice.

Secretarul de stat in MDRT a explicat ca este nevoie de cifre clare privind turistii care vin intr-o zona pentru ca, in baza acestor statistici, se vor putea aloca fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii sau pentru proiecte cu finantare europeana.

Barhalescu a mai spus ca patronatele din turism nu au avut o problema cu faptul ca SIET va functiona prin STS ci, mai mult, ca vor fi nevoiti sa angajeze personal suplimentar pentru acest sistem.

El a aratat ca se lucreaza la o interfata pentru ca cei care au sisteme electronice sa faca transpunerea automata a datelor in sistemul de evidenta a turistilor.

Totodata, Barhalescu a mentionat ca dupa punerea in functiune SIET va fi obligatoriu pentru unitatile de cazare clasificate.

El a recunoscut ca exista probabilitatea ca agentii economici din turism sa nu declare toti turistii care se cazeaza, dar crede ca va exista si o presiune a autoritatilor locale pentru ca acestia sa declare numarul real de turisti pentru ca astfel vor beneficia de fonduri suplimentare pentru dezvoltarea infrastructurii.

Implementarea SIET, care trebuia sa fie functionala din luna decembrie, a fost amanata dupa ce hotelierii s-au opus introducerii sistemului in forma actuala si au cerut MDRT sa explice motivul pentru care vor fi obligati sa transmita datele confidentiale ale turistilor prin sistemul electronic de evidenta si au cerut garantii legale asupra pastrarii confidentialitatii datelor.