Mosna, sat stravechi de langa Medias, pe care strainii nu-l rateaza cand viziteaza Ardealul. Biserica fortificata e prima pe care printul Charles a vizitat-o cand a ajuns in Romania. Azi, panourile mari care lauda fondurile UE ce-au ajutat la restaurare, incurca ochiul fotografului.

Pe o ulita laturalnica, o taranca isi aeriseste plapumile pe acoperis. Dintre miile de turisti care ajung aici, in fiecare an, macar o mie poposesc la aceasta casa traditionala: proprietari sunt Willy si Lavinia. Si-au facut un nume in lume, fiindca au o gospodarie taraneasca autentica, in care zburda oratanii, cum in vestul Europei demult nu mai exista.

Aici vacile se infrupta din iarba cu margarete. Branzeturile sunt condimentate cu mirodenii si flori din gradina, iar cumparatorii se inghesuie.

Willy si Lavinia sunt, poate, pionierii down-shiftingului in Romania. Au emigrat in 1995, au rezistat in "luxul" occidental al Germaniei fix 3 ani, dupa care si-au luat talpasita si s-au intors nu la oras, de unde plecasera, ci la coada vacii.

Lavinia zvanta trandafirii pusi la uscat pentru ceai. Povesteste ce-au castigat: mancare sanatoasa pentru cei 5 copii ai lor si din surplusul de bunatati bio, pe care il vand, traiesc bine si au reusit sa renoveze casa traditionala, cumparata cu 20 de mii de marci germane.

In centrul satului, un architect pasionat s-a gandit sa faca un pic de educatie estetica cetatenilor majoritari, numai ca mesajul este inteles pe dos. La fiecare 2 case, acoperisuri din tabla stralucesc in soare, vechile ornamente se pierd sub tencuieli de ciment si izolatii cu zapada artificiala. O zicala inscriptionata acum 100 de ani in scriere gotica nu mai face nici 2 bani pentru zugravul modern.

Fara sa le impuna cineva, Willy si Lavinia au stat 3 ani fara acoperis deasupra sufrageriei, pana au gasit tigla autentica. Si dupa 17 ani, de cand au cumparat casa, se pregatesc din nou de santier! 

Azi, Willy este invitat in lumea intreaga sa tina speech-uri despre valoarea vietii rurale. Au mizat pe traditie, iar asta le-a adus belsug in casa, fara ajutor si fara constrangeri din partea statului, doar din bun simt, harnicie si drag de istorie.