Va prezentam povestea lui Jonas Schafer, un neamt care a investit pana acum trei sute de mii de euro pentru a readuce la viata casele traditionale sasesti, din satul Cund, in judetul Mures. Omul s-a mutat cu tot cu familie in tara noastra si, cu ajutorul mesterilor locului, a transformat o zona roasa de timp, intr-o destinatie turistica extrem de laudata, in special de straini.

"Aici puteti vedea ce ne-a atras, pe mine si pe sotia mea, in Transilvania. Aceste coline intinse, peisajul neatins, natural", spune Jonas Schafer, proprietar si investitor.

Vorbeste in engleza tocmai pentru a se asigura ca exprima corect ceea ce simte. Nu ca n-ar intelege romana. Te surprinde cand il auzi pronuntand stalcit, dar cu indarjire, cuvinte precum foisor, grajd sau porumb.

Jonas e de mai bine de zece ani in Cund. Tatal lui a ajuns in Transilvania in anii '90, printr-o imprejurare. N-a mai plecat de aici. Abia cand a venit in vizita la el, fiul a inteles de ce.

Jonas Schafer, proprietar si investitor: "Am venit aici si m-am indragostit nebuneste de Transilvania. De frumusetea ei incredibila, naturala, de sinceritatea oamenilor si de clima prietenoasa."

Mult nu i-a luat sa se decida. Si-a vandut casa de discuri din Germania - una de succes de altfel - pentru o mica avere. Si-a luat sotia si s-au mutat la Cund. Initial, de proba. Au cumparat o casa veche saseasca pentru o nimica toata - cam 1.000 de euro, si s-au apucat sa o renoveze. Cateva luni mai tarziu, au dat anunt pe internet ca o inchriaza turistilor.

Jonas Schafer, proprietar si investitor: "Dupa ce am terminat prima casa, ne-am dat seama ca cererea era atat de mare, incat aveam nevoie de inca 20. Acum sapte, opt ani, daca te apucai sa cauti, in engleza sau germana, case traditionale pe internet, gaseai doar doua, trei. Am cumparat, asadar, si am inceput sa restauram casele, bucata cu bucata. Am inceput cu restaurantul. Apoi inca o incapere, apoi alta incapare, foisorul, lacul si asa, incet, incet, am inceput sa ne dezvoltam. "

Pana acum, Jonas a investit 300 de mii de euro in complexul Valea Verde. Cinci case au fost aduse la viata, pastrandu-se, in acelasi timp, elementele traditionale. A fost o trecere-fulger de la o stare deplorabila, similara cu pagubele provocate de un cutremur, la ceva de neimaginat.

Pasim intr-una din locuinte. Sura a devenit restaurant. Iar cosul de porumb - loc de citit si luat cina.

Jonas Schafer, proprietar si investitor: "Ne aflam in vechiul hambar, iar unde e bucataria era vechiul "grajd de porci". Aici se tinea fanul. Iar toate grinzile acestea, pe care le vedeti sus, sunt cele originale. Caci am incercat sa pastram cat de mult putem din elementele originale. De exemplu, cele curbate, de aici, au cateva sute de ani. "

Clientii platesc intre 55 si 100 de euro pentru o noapte la Valea Verde. Turistii pot merge la cules de trufe. In plus, pot invata tamplarie traditionala in atelierul lui Jonas. Pot picta, pot calari sau se pot plimba cu caruta prin imprejurimi. Cei mai multi nu sunt romani.

Pentru renovarea locuintelor si a interioarelor, Jonas plateste doi mesteri iscusiti. A fost of-ul lui: sa lucreze cu localnici, pentru ca ei stiu mai bine ce inseamna traditia. Colaboreaza cu alti sase oameni cand vine vorba de planuri si a investit in utilaje nemtesti pentru a usura procesul de restaurare.

Curajosul Jonas a devenit, in timp, exemplu pentru sateni. Oamenii i-au cerut indrumare. Asa se face ca, in Cund, exista acum zece case traditionale renovate.

Pe site-uri cunoscute turistilor din lumea intreaga, precum Tripadvisor, complexul lui Jonas are 5 stele din 5 si un certificat in excelenta. Impresionant, pentru un lucru facut din pura pasiune.

Pe Jonas nu stii cum sa-l privesti. Camasa scoasa din pantaloni si purtata mai mereu cu manecile suflecate te deruteaza. Ba iti pare clasicul european relaxat, cu somn linistit pe perna, venit in concediu. Ba un sas veritabil, gata de munca si daca-l scoli la doua noaptea.

Mai presus de orice amanunt raman, insa, lectiile pe care ni le preda. Cea a respectului fata de cei din jur si fata de natura. Cea a intelegerii si, mai ales, a protejarii traditiei si a mestesugurilor uitate. Cea a familiei si a sfinteniei cu care alegi sa-ti duci viata intr-un mediu care, pana la urma, te defineste.