O afacere in plin avant. Romanii, sedusi de brutariile artizanale, unde produsele sunt de 4 ori mai scumpe decat cele traditionale
La 08:00 dimineata, pe strazile inguste din cartierele scumpe se raspandeste mirosul ravasitor al painii calde. Dupa miros vin in brutarii si clientii. Indeasa in sacosa painici si chifle sau le incearca pe loc, la micul dejun. Echivalentul unei franzele albe de fabrica de 300 de grame costa, in brutariile artizanale, in jur de 4 lei. Cea mai scumpa paine, de o jumatate de kg, costa 12 lei. Dar se face doar din faina importata din Franta, asa cum in produsele de patiserie se foloseste doar unt frantuzesc. In schimb, clientii care savureaza totul aici, in atmosfera calda de bistro, primesc din partea casei, apa infuzata cu fructe si menta.
Micile brutarii si-au extins in timp si latura de bistro. Servesc la 5-6 mese cafele si ceaiuri, sandvisuri, tartine si feluri rapide. Recent au aparut si meniuri cu desert inclus, la 20-15 de lei.
Miezul afacerii este insa tot painea. Framantata neaparat cu maia, nu cu drojdie. Adica din aluat pastrat din sarja precedenta. Retetele implementate pret de cateva luni de maestri straini sunt la fel ca cele intalnite in Paris, Roma, Viena si Londra.
"Au fost invatati atat de cheful nostru francez, cat si de un alt chef, inainte sa coaca frantuzeste. Investitia s-a ridicat la 350.000 de euro. Acum o saptamana am deschis cea de-a doua locatie si ne pregatim pentru a treia, la inceputul lunii mai", spune Andrei Bursuc, proprietar de brutarie.
Doar in Bucuresti sunt, in prezent, opt lanturi de brutarii artizanale, in plina extindere. Investitia, pentru un singur magazin, este intre 80-200.000 de euro si e amortizata, in functie de talentul brutarilor, in 2-3 ani.