Dan Dimancescu s-a indragostit de pasunile din Bran acum aprope 50 de ani. Desi nu vorbeste romaneste se considera unul de al nostru.

S-a nascut si a trait in Statele Unite ale Americii insa parintii lui, descendenti a unei vechi familii de boieri munteni, nu l-au lasat de uite de unde provine si intotdeauna i-au povestit despre Romania frumoasa.

Dan Dimancescu a ajuns pe meleagurile familiei lui pe cand era tanar: intr-o expeditie in care a parcurs lantul Carpatilor. Atunci a inceput si marea dragoste pentru arhitectura din zona Branului.

"In trecut, am lucrat cu National Geografic. In 1968 am facut o expeditie pe jos din Ucraina pana la Portile de Fier, timp de trei luni, iar cand am ajuns in Magura am facut, in jurnalul meu, schita unei case de acolo", povesteste Dan Dimancescu.

Iar imaginea acelei case traditionale l-a urmarit ani de zile. Intors in tara dupa Revolutie, s-a dus tinta sa cumpere o cumpere, insa casa atat de dorita disparuse. Fusese mutata barna cu barna la Muzeul Astra din Sibiu. Cei de acolo au fost mai mult decat incantati sa-i puna la dispozitie planurile gospodariei care a fost apoi reconstruita pe coama Balabanului.

In pensiunea de la Balaban pana si clantele de la usa au povestea lor. "Acesta usa era intr-o casa care era pe jumatate demolata, undeva in Covasna, si am cumparat-o pentru nimic. Constructorul a vrut sa o distruga, pentru ca era prea veche, dar ascultati acest sunet... Este elegant si simplu, iar design-ul, traditional. Acum, ca acest zavor este restaurat, devine un obiect frumos, poate altii nu gandesc asa, dar este o piesa de arta", povesteste proprietarul.

Totusi prima dragoste a lui Dan Dimancescu ramane peisajul neschimbat de sute de ani de la poalele Bucegilor. Ca sa se asigure ca privelistea va ramane conservata a cumparat mai toate pasunile din jur, iar cablurile de curent au fost ingropate astfel incat nimic sa nu strice aspectul arhaic al locului.

Ori de cate ori vine in Romania, Dan Dimancescu priveste cu durere in suflet cum altii isi bat joc de lucrurile vechi si frumoase. Este de inteles ca pensiunea de pe deal a ajuns acum o adevarata atractie pentru cei care doresc sa mai vada cum arata arhitectura traditionala.

Implicat in nenumarate proiecte de conservare a traditiei si arhitecturii romanesti, Dan Dimancescu este hotarat sa ne faca sa intelegem ca trebuie sa ne pastram si sa ne apreciem trecutul pentru ca numai asa putem avea un viitor.