Vasul, transformat dintr-unul de transport, a fost lansat, ieri, cu 130 de pasageri la bord, din portul Rajin, din apropiere de granita dintre China si Rusia.

Aproximativ 500 de nord-coreeni, din care jumatate imbracati in muncitori, dar si oficialitati, au participat la prima plecare in cursa a vasului, insotita de un spectacol coregrafic organizat in port.

Spectatorii au fluturat steaguri nord-coreene si flori artificiale si au marcat evenimentul intr-o ploaie de confetti colorate.

Inainte de lansare, viceprimarul orasului a tinut un speech in care a laudat si a creditat initiativa de a atrage turisti straini in zona.

Oficialul a anuntat totodata decizia de a permite cetatenilor de orice nationalitate sa viziteze regiunea fara viza, dar cu unele conditii – excursiile trebuie organizate doar de anumte agentii de turism agreate, iar telefoanele mobile trebuie lasate in China.

Turistii pot veni din orice tara, din America si pana in Japonia sau Singapore, iar daca companiile straine sunt interesate sa organizeze excursii in zona, trebuie doar sa contacteze agentiile noastre”, a spus oficialul.

In 2011, romanii vor cheltui 8 milioane de euro pe croaziere. Care sunt cele mai cautate destinatii

Cele mai spectaculoase cinci vase de croaziera din lume

Nava de 9.700 de tone a plecat apoi intr-un tur de proba, cu destinatia Mount Kumgang, o statiune de langa granita cu Coreea de Sud.

In timpul calatoriei de 21 de ore, unii dintre pasageri au dormit direct pe puntea din lemn, in timp ce altora li s-au oferit saltele pe jos. Mesele au fost servite in vesela simpla din metal.

Oficialii au promis un vas mai luxos, care sa poata transporta pana la 900 de pasageri, poate la anul. Scopul este acela de a atrage mai mult de 4.000 de turisti din Ranson pana in Mount Kumgang in timpul sezonului de varf, de la aproximativ 500 pe saptamana, in prezent.

Ramane de vazut daca vecinii chinezi vor fi interesati de aceste croaziere, asta si in conditiile in care cresterile salariale de la Beijing le permit acestora sa calatoreasca in strainatate, din Europa si pana in Thailanda, Japonia si Coreea de Sud.

Un reprezentant al unui hotel din zona spune ca nu va fi dificil sa vanda pachete turistice, care sa includa si croaziera, in zona, pentru ca aici traieste in majoritate o populatie de etine coreeana. Dar, a explicat el, pretul trebuie sa ramana scazut, undeva la 2.000 de yuani (310 dolari) de persoana, pentru un sejur all-inclusive de 5 zile.