Relaxare totala printre acesti romani fericiti care s-au imbarcat in cursa de Dubai. Si-au petrecut sarbatorile cu rudele, iar acum sunt nerabdatori sa plece in vacanta, mai ales ca-n emirate a inceput festivalul de shopping si reducerile din malluri ajung la 70%.

In plus si calatoria e la jumatate de pret: de la 700 la 400 de euro, un sejur de 3 stele. Sunt preturile mai mici, e mai putin aglomerat

Avem si costum de baie, avem si cateva lucruri mai subtiri asa si vrem sa ne cumparam de acolo deci am plecat cu minimul necesar. Eu am platit biletul, el plateste mai departe

La fel de nerabdatori par si ceilalti turisti. Domnul a tintit partiile din Elvetia. St. Moritz, mai exact. "Abia astept, am manusile in bagaj", spune el.

Doamna, in schimb, are banii pregatiti pentru magazinele din Londra. "Gasesti lucruri de firma foarte foarte ieftine", vine imediat cu explicatia.

Iar aceasta familie cauta bronzul in Thailanda. "La Bangkok e mai putin aglomerat si preferam perioada asta", spun ei.

Intr-un cuvant, vorbim despre o categorie tot mai mare de turisti care prefera sa calatoreasca atunci cand altii sunt la serviciu. 15% dintre romani pleaca in vacanta de iarna in extrasezon.

"Preturile la fata locului, in destinatiile unde mergem, scad intotdeauna dupa sarbatori",
explica Ciprian Enea, consultant in turism.

Un alt exemplu il constituie Austria. "Daca de Revelion un sejur ajuntgea la 700 de euro, cazare cu demi pensiune la 3 stele cu tot cu cina de Revelion, acum plateste 350 de euro", potrivit Madalinei Dinca, agent de turism.

Chiar si asa, pachetele de sarbatori raman in topul vanzarilor. Statisticile Federatiei Patronale din Turism arata ca anul acesta 75.000 de romanii si-au petrecut Revelionul in tara si au cheltuit cam 15 milioane de euro. Lor li se adauga 6.300 de turisti care au cheltuit aproape 3 milioane de euro, in strainatate.