Presedintele PNL, Crin Antonescu, a initiat un proiect de act normativ in baza caruia firmele care angajeaza someri bugetari ar putea primi anumite stimulente.

Conditia este ca noii salariati sa fie inregistrati ca someri la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), iar patronul sa se oblige sa-i tina angajati cel putin dublul perioadei in care acestia ar fi primit indemnizatia de somaj.

Toti angajatorii care incadreaza in munca persoane aflate in aceasta situatie vor beneficia de o subventie pentru fiecare angajat care a fost disponibilizat din sistemul bugetar, echivalenta cu o suma egala cu ajutorul de somaj pe care ar fi fost indreptatit sa il primeasca”, prevede expunerea de motive a proiectului.

In cazul in care raporturile de munca sau de serviciu dintre angajator si angajat inceteaza mai devreme decat prevede legea, angajatorul va trebui sa returneze catre ANOFM sumele primite plus dobanda.

Beneficiile enumerate de initiator, prin acordarea acestor facilitate, sunt, pe langa incurajarea angajarilor si reducerea somajului, suplimentarea fondului de somaj, prin plata de contributii de catre noii angajati.

In perioada in care somerii primesc ajutor de somaj, statul nu beneficiaza de contributii la buget, asa cum s-ar intampla in cazul in care respectivii someri ar fi angajatii unei unitati de munca. In cazul in care angajatorii incadreaza in munca acei someri, disponibilizati din sistemul bugetar, atunci statul va beneficia de contributii aferente angajarii acestora”, se explica in proiect.

Propunerea liberalilor se afla in dezbatere parlamentara.

Potrivit notei de fundamentare, conform prevederilor legii bugetului, cel putin 100.000 de salariati de la stat vor fi concediati in acest an.

La finele lunii februarie, in Romania erau peste 760.000 de someri, iar rata somajului era de 8,3%. Atat sindicatele, cat si reprezentantii FMI estimeaza ca in prima parte a anului numarul somerilor va ajunge la un milion.