"Orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza. Ca de aia functioneaza statul social. Noi ce facem? Scoatem din circuitul de taxare o suma foarte importanta care in toata lumea asta se taxeaza. Asa ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB. As vrea sa devina dezbatere publica: trei milioane si ceva de platitori, sase milioane de beneficiari. Spunem acum ca am vrea o pensie care sa reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totala de 30% din PIB", declarase anterior Vladescu, intr-un interviu acordat unui site economic.

Sebastian Vladescu a revenit ulterior asupra propunerii si a explicat, intr-un interviu pentru Pro TV, ca declaratiile anterioare au fost scoase din context.

"Am declarat si in interviu si regret ca cei care citesc interviul nu il citesc in ansamblul lui si extrag doar trei cuvinte dupa care fac un titlu. In interviu declar ca sistemul de taxe si impozite nu se schimba. In acel interviu se discuta despre o situatie teoretica ideala, despre felul in care in alte tari se aplica aceste lucruri, dar, repet, e clar specificat ca nu intentionam si ca acest lucru nu este posibil astazi in Romania”, a precizat ministrul Finantelor.

Vladescu a adaugat ca impozitarea pensiilor in Romania nu este posibila in conditiile in care pensiile sunt foarte mici.

Deci nu exista nici un risc pentru nici un pensionar - cu exceptia celor care sunt deja impozitati, pentru ca exista o impozitare a pensiilor mari in Romania - dar nu exista nici un pericol pentru cei cu pensii mici, pentru cei care astazi nu sunt impozitati, ca anul acesta sau anul viitor sau intr-un viitor pe care eu sa-l pot identifica sa fie impozitati", a accentuat Vladescu.

Pentru majorarea veniturilor la buget, Vladescu a mai mentionat si impozitarea agriculturii.

“In Romania sistemul de taxe si impozite nu este cel mai adecvat, dar nu deschidem aceasta discutie astazi, nu vom schimba in acest an sistemul de taxe si impozite, am repetat-o, o repet si o spun din nou in acest moment. In anul 2010 nu schimbam sistemul de taxe si impozite", a mai spus ministrul Finantelor.

Vezi aici si retractarea facuta de Sebastian Vladescu pentru Mediafax!

In prezent, venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei din pensie, adica pensionarii platesc 16% din valoarea care depaseste pragul de 1.000 de lei.
 
Seful Executivului, Emil Boc, a explicat, la randul sau, ca nu s-a discutat in Guvern si nici nu vom discuta despre impozitarea pensiilor.

"Nu se pune aceasta problema. Ministrul Vladescu a analizat ideea din perspectiva unei filozofii fiscale pe care nu am discutat-o pana acum", a spus Boc, in localitatea Pucheni, unde a mers sa vada situatia alunecarilor de teren care au dus la izolarea a aproximativ 2.500 de localnici.

Aflati de pe mediafax.ro reactia lui Emil Boc!

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, inaintea BPC, ca demersul lui Sebastian Vladescu privind o dezbatere publica pe ideea impozitarii pensiilor si propunerea ministrului Muncii, Mihai Seitan, privind limitarea dreptului la alocatie reprezinta "haiducia de dreapta a Guvernului Boc", care considera ca Executivul este in cautare disperata de bani, existand riscul incapacitatii de plata.

"Cum sa comentez? Un om de dreapta, e un guvern de dreapta, care doreste sa ia alocatiile de la banditii de copii ai banditilor de bogati si sa impoziteze pensiile si sub 1.000 de lei, de la banditii de pensionari. Dincolo de lucrurile astea, care deja au capatat o alura halucinanta, eu cred ca toate aceste semne ne arata pur si simplu ca Guvernul nu mai are bani si ca suntem in preajma riscului incapacitatii de plata, pentru ca in momentul in care vedem ca salariati numerosi incaseaza mai putini bani si ni se povesteste de fapt ca au gresit contabilii, au gresit mii de contabili toti in acelasi sens", a sustinut Crin Antonescu.

El a mai spus ca impozitarea pensiilor nu ar rezolva problemele fiscalitatii romanesti, fiind nevoie de un sistem "foarte coerent de taxe si impozite".

In replica, ministrul Finantelor a calificat declaratiile lui Antonescu ca fiind aberatii absolute, intrucat nu exista risc de incapacitate de plata

"Romania n-are niciun risc sa intre in incapacitate de plata, iar declaratiile domnului Crin Antonescu sunt aberatii absolute. Pensiile si salariile se platesc la timp, fara niciun fel de problema", a spus Vladescu.

Cititi mai mult pe Mediafax din raspunsul lui Vladescu la declaratiile lui Antonescu!

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat, inaintea sedintei Biroului Permanent National, ca nu stie nimic despre intentia ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, privind impozitarea pensiilor si ca acest subiect nu a fost discutat in coalitia de guvernare. 

Esti de acord sa se impoziteze toate pensiile din Romania? (49 voturi)
DA
30.61%
NU
69.39%