"Toate acestea reprezinta variante de lucru, nimic nu se poate face in lipsa banilor", a spus Ungureanu, la un post de televiziune, scrie Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca, in opinia sa, nu este momentul pentru reducerea CAS, pentru ca aceasta masura, desi indreptatita, ar reduce deficitul la fondul de pensii.

Basescu a adaugat ca i se pare mai "corecta" pentru acest moment masura de reintregire a salariilor bugetarilor deoarece, pe langa indeplinirea obligatiei fata de acestia dupa taierile din 2010, aceasta are si avantajul ca mai reduce deficitul structural de la fondul de pensii.

Premierul Ungureanu a mai spus ca intre el si presedintele Traian Basescu nu exista o contradictie privind recuperarea salariilor pentru bugetari si reducerea CAS, afirmand ca problema salariala era oricum "in mintea" guvernantilor, iar mesajul privind scaderea CAS a fost doar unul de "incurajare".

"Tentatia este sa privesti cele doua optiuni in contradictie, cand de fapt se succed in modul in care au fost expuse", a afirmat Mihai Razvan Ungureanu.

El a aratat ca recuperarea salariala era primul punct din programul de guvernare, "un scenariu care exista oricum in mintea noastra cand am preluat guvernarea", in timp ce reducerea contributiilor de asigurari sociale s-a dorit a fi un semnal de incurajare catre mediul privat, fara o data certa de aplicare.

"Am simtit nevoia unui mesaj de incurajare catre mediul privat, fara a spune ca acest lucru se va intampla peste noapte. Am spus ca ma intereseaza acest lucru, dar nu am dat un termen", a sustinut premierul.

El a aratat ca reducerea CAS ar avea un impact foarte mare asupra deficitului structural "gravisim" al bugetului de pensii, admitand insa in acelasi timp ca si majorarea salariilor poate avea un impact serios.

"Ne intereseaza insa oportunitatea, capacitatea de aplicare in functie de spatiul fiscal si repronirea economiei prin consum", a adaugat Ungureanu.

Traian Basescu: "De unde si pana unde ne punem mainile in cap ca vine recesiunea peste noi? Nu vine nicio nenorocire" VIDEO