Cum comenteaza analistii Deutsche Bank majorarea salariilor din sectorul public
Reintregirea salariilor din sectorul public fara cresterea veniturilor bugetare ar putea pune in pericol programul Romaniei cu UE si FMI, o astfel de masura fiind principalul risc la care este expusa economia Romaniei, sustin economistii Deutsche Bank.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.
Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar urma sa mai beneficieze de o crestere cu circa 16%.
Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat vineri ca guvernul urmareste majorarea veniturilor populatiei, dar in limitele care permit finantarea acestei masuri in anii viitori si mentinand tinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel ca orice surplus va depinde de cresterea economica.
"Orice majorare de salarii care nu este insotita de cresterea veniturilor bugetare poate pune in pericol programul cu UE si FMI si sa inverseze unele dintre realizarile impresionante in politica fiscala din ultimii doi ani", se arata intr-un raport lunar al Deutsche Bank privind perspectivele pietelor emergente, citat de Mediafax.
Banca germana a revizuit in scadere estimarea referitoare la cresterea economiei Romaniei in acest an, de la 1,9% la 1,7%, in urma avansului peste asteptari al PIB in 2011, de 2,5%, sustinut de agricultura si exporturi, care a marit baza de comparatie.
Deutsche Bank noteaza insa ca avansul economic peste asteptari inregistrat anul trecut, al 11-lea din Europa, va permite ca revenirea PIB la nivelul anterior crizei sa aiba loc mai devreme decat anticipa banca.
"In pofida unui inceput de an agitat, cu proteste violente si demisia premierului, economia Romaniei pare sa fie in stare relativ buna. Noul guvern a fost instalat in decurs de o saptamana, FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala au facut in februarie o evaluare pozitiva a programului economic, iar tara a efectuat cu succes o emisiune de obligatiuni pe piata americana", potrivit raportului.
Riscurile legate de derapajele fiscale se mentin din cauza alegerilor generale din noiembrie, dar par sa fie relativ sub control, avand in vedere istoricul guvernului in respectarea programului cu UE si FMI si a faptului ca opozitia nu a prezentat o platforma politica alternativa, considera Deutsche Bank.
FMI si Comisia Europeana estimeaza pentru acest an un avans economic de 1,5-2%, in timp ce bugetul este construit pe o crestere economica de 1,8-2,3%.
In privinta politicii monetare, Deutsche Bank se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca dobanda cheie de doua ori in acest an, in loc de o singura data asa cum anticipa anterior, cu cate 0,25 puncte procentuale.
Reducerile ar urma sa aiba loc in lunile martie si mai, iar dobanda de politica monetara ar ajunge la nivelul de 5%.
Masurile aunt justificate, potrivit bancii germane, de incetinirea inflatiei si a cresterii economice.
Dobanda mai mica si accelerarea inflatiei mai tarziu in acest an, de la minimul record de sub 3% atins recent, vor duce la scaderea dobanzilor reale si la relaxarea conditiilor pe piata monetara, astfel ca leul s-ar putea aprecia spre 4,10 unitati pentru un euro, estimeaza Deutsche Bank.
Citeste si: