Premierul Mihai Razvan Ungureanu si guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, au discutat, vineri, la Guvern, timp de doua ore. La Palatul Victoria a sosit spre finalul discutiilor si ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.

"Premierul i-a spus guvernatorului BNR ca va mari salariile, dar ca inca nu stie cu cat, iar guvernatorul a evitat sa indice care dintre masurile aflate in analiza Guvernului este mai buna, respectiv majorarea salariilor sau reducerea CAS, spunandu-i doar ca in acest caz este vorba exclusiv de optiunea Guvernului si ca pe el il intereseaza sa creasca consumul in economie", au declarat sursele. 

Potrivit acestora, una dintre variantele aflate in analiza este ca pierderea salariala in sectorul bugetar sa fie recuperata in etape, dintre care una aplicata incepand cu luna iunie, iar restul banilor sa fie acordati ulterior. 

"Cert este ca va fi o crestere, iar in fond cresterea poate fi facuta si in etape, in functie de posibilitatile economiei", au aratat sursele. 

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu circa 16%. 

Guvernul nu a exclus inca varianta reducerii CAS impreuna cu majorarea salariilor pentru bugetari, iar o decizie va fi luata in urmatoarele saptamani. 

Intalnirea dintre premier si guvernatorul BNR a fost organizata dupa declaratiile din ultimele zile ale presedintelui Traian Basescu si premierului Mihai Razvan Ungureanu privind relaxarile fiscale, prin reintregirea salariilor bugetarilor si reducerea cu 3-5 puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale.