Nu ti-ai primit salariul la timp? Cum poti convinge patronul sa-ti plateasca restantele!
Stiai ca daca patronul nu-ti plateste salariul mai multe luni si intra in insolventa iti poti recupera banii de la stat? Cu acest scop a fost infiintat, in 2007, fondul de garantare a creantelor salariale, pentru care angajatorii platesc lunar o contributie. Dar si in conditiile crizei economice, cand tot mai multe companii intampina greutati, fondul a ramas o necunoscuta. Poate si pentru faptul ca, in buna traditie romaneasca, trebuie sa completezi o caruta de acte ca sa ajungi la rezultatul final.
Fondul pentru plata creantelor salariale este gestionat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Dar daca fondul pentru somaj se subtiaza de la o luna la alta, cel pentru creante este aproape intact.
Reprezentantii ANOFM pun aceasta situatie pe seama formalitatilor pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a obtine banii.
Prima conditie este ca angajatorul sa fi intrat in procedura de insolventa, in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive. In acelasi timp, trebuie sa fi fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.
Ajunsa in aceasta situatie, o companie poate accesa fondul de garanare, din care se pot plati salariile restante, concediile neefectuate, salariile compensatorii prevazute in contractual colectiv de munca sau alte indemnizatii restante.
Atentie insa la data solicitarii, pentru ca din fondul de garantare a creantelor salariale nu se pot plati salarii mai vechi de trei luni.
Totodata, si suma care poate fi acordata este limitata! Aceasta nu trebuie sa depaseasca trei salarii medii brute pe economie. Chiar daca datoriile pe care angajatorul le are fata de salariat depasesc aceasta suma sau daca in contractual de munca sunt prevazute mai multe salarii compensatorii, suma pe care o primesti nu poate depasi trei salarii medii.
Solicitarea poate fi facuta atat de catre angajator, cat si de catre angajat, la agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca. Aceasta ar trebui sa solutioneze dosarul in maximum 45 de zile.
Pe acelasi subiect: