"Programul Prima Casa 2 este operational incepand din 8 martie, cu o singura exceptie - acordarea de garantii pentru asociatiile de persoane in vederea constructiei de locuinte", au declarat marti pentru incont.ro oficialii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

De marti pana joi lucrurile s-au mai miscat putin, dar nu inainte, ci inapoi. Pentru ca astazi aflam ca programul Prima Casa 2 nu este de fapt operational pentru locuintele noi, ci doar pentru cele deja construite.

Programul va fi functional integral conform HG 119/17.02.2010, art. VI, odata cu finalizarea discutiilor dintre Ministerul Finantelor si Asociatia Romana a Bancilor cu privire la locuintele nou construite in cadrul Programului Prima Casa 2. Dupa finalizarea acestor discutii, FNGCIMM va putea acorda garantii si pentru acest tip de locuinte.

Sinteza discutiei:


Irinel Cristu, secretar de stat in Ministerul pentru IMM -uri

Guvernul sprijina accesul IMM-urilor la creditare, prin intermediul Fondului de Garantare si Contragarantare.

5.200 de firme au fost salvate de la faliment si 90.000 de locuri de munca au fost protejate anul trecut. In 2010 vrem sa salvam 6.000 de firme si 100.000 de locuri de munca.

Speram sa demaram proiectul "Prima Casa" nou construita cat de curand si astfel sa sustinem constructiile.

Pentru cei care cumpara case vechi sau la rosu garantia este de 60.000 de euro. Cei care construiesc case noi vor primi 70.000 de euro, iar daca acestia se asociaza vor avea acces la o garantie de 75.000 de euro.

Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri

In 2009 a scazut dramatic ritmul creditarii, de la 40-50%, la 6-7%. FNGCIMM a incercat sa acopere golurile create de efectele crizei asupra garantiilor colaterale ale bancilor privind creditele. Mai mult de 80% dintre garantiile noastre au avut ca scop salvarea companiilor si locurilor de munca.

Numarul garantiilor va creste de la aproximativ 5.000 anul trecut la peste 8.000 anul acesta. Din pacate, dinamica garantiilor nu s-a indreptat preponderent catre investitii. In perioada urmatoare ne vom orienta catre linii de credit pentru investitii, pentru a sustine dezvoltarea.

Peste 2/3 dintre garantii se situeaza la o pondere de peste 50-60%, iar riscul este bineinteles foarte mare. De asemenea, 53% dintre garantii sunt de peste 600.000 de euro, cu alte cuvinte expunerea este foarte mare.

"Insolventa a devenit un sport national", a spus Aurel Saramet. Nu vrem sa ingradim acest drept, pentru ca el este un drept, dar se face exces, a adaugat presedintele FNGCIMM. "Sunt convins ca si in 2010 vom face acest sport", crede Saramet.

Bilantul FNGCIMM pe 2009 este unul pozitiv, cu un profit de peste 2 milioane de lei.

Ce se intampla cu programul Prima Casa 2

Prin gestionarea acestui program, FNGCIMM a avut pierderi de 32 de miliarde de lei vechi.

Pana pe 9 martie au fost acordate 16.564 garantii. Suma utilizata este de aproape 700 de milioane de euro, din milionul pus la bataie. Cele mai active banci au fost BCR, BRD, Alpha Bank.

Peste 50% dintre garantii s-au acordat pentru apartamente cu doua camere.

Fondul de Garantare va majora comisionul de gestiune pentru programul "Prima Casa", care in prezent este de 0,37% pe an, pana la nivelul de 0,49% pe an.

In acest moment, FNGIMM primeste solicitari de garantii pentru case ale caror antecontracte au fost semnate inainte de 15 februarie. Ritmul de solicitari este de 100 pe zi. De asemenea, BRD va trimite astazi primul dosar din Prima Casa, dar tot pentru locuinte vechi, pentru ca programul nu este inca functional si pentru cele noi.

Suntem in stare sa gestionam 300 de dosare pe zi, fata de 200 cat era maximul de dosare pe care le puteam analiza in prima parte a programului. La un asemenea ritm putem oferi raspunsul in 3 zile.

Bancile mai trebuie sa-si actualizeze sistemele, de asemenea se asteapta ordinul ministrului, insa programul este operational. Acum se primesc solicitari pentru Prima Casa 2, mai raman de stabilit niste detalii pentru constructiile noi, asadar acestea vor mai intarzia putin.

Neoficial, au existat unul sau doua cazuri de incapacitate de plata, astfel ca s-ar putea trece la executare in urmatoarele saptamani, oficial insa nu a fost inaintata nicio astfel de solicitare.

Daca un asociat se retrage, FNGCIMM se implica si sustine in continuare creditul. De asemenea, Fondul incearca sa propuna garantarea avansului in cazul imobilelor noi, pentru incurajarea constructiilor.