"Ordonanta privind somajul tehnic va intra in vigoare de la 1 februarie si reprezinta efortul Guvernului de a pastra locurile de munca. Este un act normativ asteptat de partenetii sociali, atat sindicate, cat si patronate", a explicat Boc.

Reprezentantii Cartel Alfa au pichetat in acesta saptamana Ministerul Finantelor, cerand adoptarea de urgenta a unei masuri privind somajul tehnic. In caz contrar, sustineau acestia, 200.000 de salariati ar urma sa fie disponibilizati in luna februarie.

Ca masura pentru combaterea somajului, Guvernul a decis anul trecut scutirea de la plata CAS-ului pentru patronii care isi trimit salariatii in somaj tehnic, pentru o perioada de cel mult trei luni. Masura a expirat la sfarsitul anului 2009, partenerii sociali cerand prelungirea acesteai si in 2010. Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara, saptamana trecuta, ca, in urma adoptarii acestei masuri, aproape un milion de salariati au fost trimis in somaj tehnic prin rotatie, pastrandu-se astfel locurile de munca. Autoritatile au fost reticente la prelungirea masurii, sustinand ca veniturile la bugetul de asigurari sociale vor scadea.