Bogatii, luati la ochi din nou! Impozitarea averilor mari, promisa pana la sfarsitul anului!
Guvernul a promis din nou FMI ca, pana la finele lunii decembrie, va aproba o ordonanta de impozitare a averilor mari ale persoanelor fizice si va extinde criteriul de definire a venitului impozabil, astfel incat sa taxeze toate castigurile provenind din surse pentru care nu sunt acceptate scutiri.
Angajamentul pentru redactarea unei astfel de ordonante este inclus in scrisoarea suplimentara de intentie convenita cu FMI la finalul misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie, obtinuta de Mediafax.
Elaborarea ordonantei a fost asumata de Guvern si in ultimele doua scrisori semnate cu FMI, dar termenul de finalizare a actului normativ a fost amanat succesiv, de la jumatatea lunii august la sfarsitul lunii noiembrie si, acum, la finele lunii decembrie 2010.
"Elaborarea proiectului de ordonanta privind averile mari inregistreaza progrese, pentru a fi aprobata pana la finele lunii decembrie, iar un expert FMI va asista la implementarea actului normativ. Definitia venitului va fi extinsa, iar verificarile asupra veniturilor nedeclarate vor fi intarite", se arata in document.
O misiune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat in Romania, in perioada 20 octombrie-1 noiembrie, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri.
Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE.
Reprezentantii oamenilor de afaceri spun ca intentia Guvernului de a impozita averile mari este "o prostie", pentru ca masura va "goni" capitalul strain din tara, dar sustin reducerea numarului de bugetari si scaderea fiscalitatii pe forta de munca.
"Impozitarea averilor mari ale persoanelor fizice este o prostie pentru ca este imposibil de stabilit ce inseamna avere mare. Ce e mare la noi, la altii e normal. In plus, in Romania inca nu s-a stabilit ce impozitam: munca, averea? Nu poti impozita tot. Putem eventual sa impozitam patrimoniul, nu averea, asa cum se face in Franta", a declarat agentiei Mediafax Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Si alti oameni de afaceri critica aceasta masura.
"Impozitarea averilor mari este un semnal foarte prost, de plecare a capitalului din tara", a afirmat Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare a Lukoil Romania.
La randul sau, Constantin Toma, proprietarul grupului Romet din Buzau, cu activitati in industrie si agricultura, spune ca masura ar fi "o mare tampenie".
"Este o mare tampenie, pentru ca deja foarte multi romani care mai au niste bani s-au dus in offshore-uri. Vor plati doar cei care au averea la vedere", a spus el.
Ca solutie ar fi mult mai eficient sa fie redus numarul de bugetari.
"Sunt pentru reducerea numarului de bugetari in 2011. Pe mine m-a frapat iesirea in strada a corpului de control al Ministerului Finantelor Publice. Vrei sa demonstrezi performanta? Du-te in economia reala, ia credite si demonstreaza", a afirmat Tampiza.
Oficialul Lukoil nu sustine insa reducerea impozitarii fortei de munca, ci mai degraba adoptarea de masuri de reducere a evaziunii.
"Eu sunt rezervat in privinta posibilitatii reducerii impozitelor. Sunt trei cai: daca sunt majorate impozitele, investitorii pleaca din tara, iar asta este periculos. Daca impozitele scad, veniturile bugetare scad, iar atunci va trebui ca Guvernul sa se imprumute mai scump. Cea mai buna solutie este luarea unor masuri foarte dure de evitarea evaziunii fiscale. Multe surse de finantare care vin in tara trebui folosite pentru crearea de locuri de munca, iar acest lucru inseamna si venituri bugetare mai mari", a adaugat Tampiza.
Seful Romet, cu afaceri de peste 200 de milioane de euro, spune ca Guvernul sau cei care vor urma trebuie sa se intoarca la economia reala.
"Cu majoritatea masurilor (din scrisoare - n.r.) sunt 100% de acord. Ce s-a intamplat in ultimii ani a fost o bataie de joc la adresa mediului privat. Va trebui sa se intample ceva pentru ca lumea sa se reintoarca la munca. Trebuie sa muncim mai mult si cu cap", a afirmat Toma.
Ioan Nicolae, proprietarul grupului InterAgro, critica dur masurile asumate de Guvern, considerand ca acestea nu vor relansa economia.
"Niciuna din masuri nu are in vedere stimularea economiei, relansare economica si crearea sau, cel putin, mentinerea locurilor de munca. Masurile sunt in totalitate masuri coercitive fiscal si care vor afunda Romania si mai mult. Ca de fiecare data, se pune caruta inaintea cailor", a declarat agentiei Mediafax Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro.
El a adaugat ca, pentru a avea crestere economica, trebuie redusa fiscalitatea pe munca, pentru a putea spera ca economia sa se relanseze, si nu o scadere conditionata de revenirea economica.
In ceea ce priveste OUG 50, oamenii de afaceri spun ca este normal ca FMI sa sprijine bancile, avand in vedere ca majoritatea au capital strain, si spun ca institutia a exagerat in acest aspect.
"In legatura cu ordonanta 50, FMI a exagerat. Eu as mai fi negociat cu FMI. FMI nu intelege toate realitatile economice din Romania. Pun sub semnaul intrebarii aceasta OUG 50", a spus Tampiza.
Parvan considra ca in prezent Romania nu are de ales in relatia cu Fondul.
"Romania avea doua solutii cu acordul, fie sa faca cum zice FMI, fie sa faca ce a facut Ungaria. Fiind insa la finalul acordului, Romania nu-si permite sa faca prea multe fite pentru ca risca sa nu mai primeasca restul de bani. Si nu este vorba de bani, pentru ca nu este o suma mare, ci de credibilitate externa. Romania putea face si ce a facut Ungaria, dar asta insemna sa taie in carne vie, si mai avea unde, adica sa impozite mai mult pe cei care fac profituri mari, respectiv banci, telecom, companii energetice", a mai spus Parvan.
Pe acelasi subiect: