In prezent, politistii, militarii si angajatii serviciilor speciale (SRI, SPP, SIE) nu contribuie in timpul vietii active, pensia fiind platita de la bugetul de stat.

Potrivit proiectului de lege, in cazul personalului din aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, cei 5% care se plateau de la bugetul de stat se transfera in plata catre bugetul asigurarilor sociale si se adauga inca 5,5%.

Potrivit jurnalistilor de la ZF, majorarea cu 5,5% a contributiei se va face prin cresterea soldei/salariului brut, astfel incat castigul net sa nu fie afectat. In consecinta, statul ar trebui sa contribuie cu 21,8%, ca angajator, si va mai plati inca un plus de 5,5% prin majorarea salariului brut al angajatilor. In total, statul va contribui la bugetul asigurarilor sociale cu 27,3%.

Astfel, doar in cazul angajatilor Ministerului de Interne, aplicand procentul de 27,3% la cheltuielile de personal (peste 6 mld. lei, potrivit bugetului pe 2010) , cheltuielile statului cu plata CAS vor fi in acest an de 1,64 mld. lei (390 mil. euro). In prezent, cheltuielile cu pensiile ale Ministerului de Interne sunt de 341 mil. euro. Cititi continuarea articolului in Ziarul Financiar.