Pensiile nu se taie! Masura Guvernului, neconstitutionala! VIDEO
Magistratii Curtii au avut nevoie doar de doua ore pentru a stabili ca cei peste 5 milioane de pensionari isi vor primi in continuare pensiile netaiate.
"Dispozitiile articolului 9 referitoare la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, a indemnizatiei de insotitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I, precum si cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat, de 622,9 lei, din legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt neconstitutionale", se arata intr-un comunicat al Curtii. Pentru a-si justifica decizia, unii dintre judecatori au venit si cu argumente.
"La salarii si la celelalte alocatii sunt active si pentru viitor, pensia este fenomen trecut. Adica, ce este munca activa pentru viitor, poti umbla la ele, dar pensiile sunt pentru activitatea din trecut, pentru cei 30 de ani sau 35 sau 40 si corespunzator cotizatiilor de atunci", spune Ion Predescu, judecator CC.
In schimb, magistratii au decis ca reducerea salariilor cu 25%, precum si celelalte masuri de austeritate sunt constitutionale si pot fi aplicate.
Cat priveste pensiile speciale, judectorii au mers pe principiul "cine impare, parte isi face". Astfel, in decizie se arata ca "dispozitiile articolului 1 litera c din legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor sunt neconstitutionale".
Adica, exact acel articol si acea litera care prevedeau eliminarea pensiilor speciale ale magistratilor. Si pentru asta exista o explicatie.
"Intre magistrati si ceilalti, este o diferenta fundamentala. Ei au statut constitutional, ei au statut legal. Cand ai statut legal, infiintat prin lege, chiar si lege organica, poti umbla la el oricand. Ei, cand e statut constitutional, nu-l poti nici modifica, nici adauga, nici completa, nici desfiinta prin lege, pentru ca este prevazut in Constitutie".
Taierea pensiilor a fost declarata neconstitutionala, iar asta inseamna ca aplicarea masurilor anticriza va intarzia. Doua zile au deliberat magistratii si au decis astazi ca anumite articolele din legile care prevad reducerea pensiilor si salariilor sunt neconstitutionale.
Cei noua judecatori ai CC sunt: Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu (ambii numiti de presedintele Traian Basescu), Ion Predescu, Aspazia Cojocaru (propusi de PSD), Valentin Zoltan Puskas (propus de UDMR), Tudorel Toader (propus de PNL), Acsinte Gaspar, Iulia Antoanela Motoc si Mircea Stefan Minea (toti propusi de PDL).
Presedintele Traian Basescu le-a spus, in 9 iunie, judecatorilor Curtii Constitutionale prezenti la ceremonia de investitura in functie a lui Petre Lazaroiu, ca le ureaza succes in activitate in contextul in care, in perioada urmatoare, vor avea de luat "decizii importante" legate de iesirea Romaniei din criza economica.
In 15 iunie, presedintele Traian Basescu le-a spus Iuliei Motoc si lui Mircea Stefan Minea, la depunerea juramantul la Cotroceni ca reprezentanti ai Curtii Constitutionale, ca formeaza, alaturi de Petre Lazaroiou, o noua garnitura de judecatori neangajati politic "care nu au istorie in partidele din care provin".
"Am convingerea ca alaturi de ceilalti judecatori ai Curtii Constitutionale veti face ca deasupra proiectelor de legi si a vointei Parlamentului sa se aseze Constitutia tarii", a mai spus atunci Basescu.
Premierul Emil Boc a venit, in 7 iunie, in fata Parlamentului, pentru angajarea raspunderii Guvernului pentru doua proiecte de lege care prevad, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.
PSD a depus in aceeasi zi o motiune de cenzura, care a fost respinsa in Parlament.
Contestarea la Curtea Constitutionala a masurilor de ajustare fiscala adoptate de Guvern este un proces normal, insa acestea trebuie aprobate de Curte intrucat sunt actiuni prealabile pentru derularea acordului, declara, in urma cu o saptamana, Caroline Atkinson, purtator de cuvant al FMI.
In scrisoarea suplimentara la acordul stand-by, intocmita in luna mai, se spune: "Punerea in aplicare a masurilor (inclusiv cu o hotarare favorabila emisa de catre Curtea Constitutionala in ceea ce priveste constitutionalitatea acestora) de pe partea de cheltuieli enumerate la punctele (i-iii) si a masurilor de largire a bazelor de impozitare va constitui actiune prealabila pentru finalizarea evaluarii".