Conform datelor centralizate, în Olanda sunt vacante 135 de posturi, printre care cele de culegător fructe, culegător de căpşune în sere, instalator sanitar, de încălzire şi aparate de aer condiţionat, muncitor necalificat în grădinărit, muncitor în seră de flori, muncitor în producţia de roţii şi procesor bulbi de flori.

Angajatorul oferă un salariu de 9,94 euro brut/ora pentru persoanele cu vârsta mai mare de 22 ani.

În acelaşi timp, operatorii economici din Germania pun la dispoziţia muncitorilor români un număr de 123 de locuri de muncă, de la îngrijitor persoane vârstnice în azil, instalator instalaţii sanitare, de încălzire şi gaz, tâmplar, parchetar, lăcătuş şi electrician, până la cameristă, bufetier, preparator de îngheţată, specialist IT, consultant IT şi dezvoltator software.

În funcție de job, salariul variază între 2.035 euro brut/lună și 2.400 euro brut/lună sau mai mult pentru specialiștii IT.

De asemenea, 84 de posturi sunt disponibile în Austria (faianţar, instalator sanitar şi de încălzire, lăcătuş mecanic în construcţii, stivuitorist, electrician, operator CNC, tâmplar ferestre, tâmplar producţie de mobilier, reactJS frontend developer, montator de mobilă), 49 în Norvegia (montator folii ferestre/parbrize maşini, instalator, electrician, tâmplar/dulgher, ospătar, tinichigiu auto, vopsitor auto, mecanic auto), 15 în Spania (tehnician mecanic şi electric la întreţinere echipamente), 12 în Slovacia (sticlar) şi două posturi de programator în Slovenia.

În Austria, salariul minim brut lunar pe care îl pot primi faianțarii este de 2.205.18 euro, la care se adaugă 41.40 euro net pentru cheltuieli zilnice.

Salariile în Norvegia variază între 23,20 euro brut/oră (pentru tâmplari/dulgheri), 20-25 euro brut/oră (pentru kontatori) sau 23,72/24,75 euro brut/oră (pentru electricieni). În Slovenia, un programator poate câștiga 3.000 euro brut/lună.

ANOFM precizează că pentru ocuparea acestor posturi vacante se solicită experienţă şi/sau calificare în domeniu, precum şi cunoştinţe bune/foarte bune de limbă a statului respectiv sau de limbă engleză.

Mai multe detalii despre locurile de muncă vacante și despre salarii găsiți pe www.eures.anofm.ro.

De asemenea, persoanele interesate se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă, unde consilierul EURES îi poate îndruma.