Statul pe scaun la birou ucide. Inventia care ne poate salva viata, folosita deja de Google, Microsoft si Marriott
Ar putea mersul pe jos sa ne ajute sa traim mai mult si mai bine? Multi experti sunt de parere ca statul toata ziua pe scaunul de la birou si sedentarismul, in general, sunt factori importanti din cauza carora oamenii ajung sa sufere de boli la varsta a treia, noteaza BBC.
“Nenumaratele dovezi arata ca statul pe scaun ore intregi ne scurteaza atat viata, cat si calitatea ei. Consecintele acestui obicei includ obezitatea, hipertensiunea, colesterol marit, boli cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, depresii si pot chiar predispune la diabet”, spune dr. James Levine, cercetator in problemele de obezitate, la clinica Mayo si Universitatea de Stat din Arizona.
Potrivit lui Levine, toate aceste probleme de sanatate conduc la un “deces prematur”. Acesta este de parere ca felul in care societatea a ajuns sa se bazeze pe gadgeturi este de vina pentru situatia actuala.
Profesorul testeaza si promoveaza in prezent conceptul de banda de alergare care poate fi folosita ca birou, pentru a contracara efectele vietii moderne. Mai multe companii au inceput deja sa produca astfel de piese, care presupun atasarea unui birou miniatural la o banda de alergare proiectata sa functioneze la viteze mici, de pana la 6,5 km/h.
O persoana arde, in medie, cate 100 de calorii pentru fiecare un kilometru si jumatate pe care il parcurge pe banda, in ritm de mers. Printre companiile care folosesc acest sistem se numara Google, Microsoft si lantul hotelier Marriott.
Teresa Barnes, din Memphis, Tennessee, spune ca merge intre 50 si 60 de kilometri pe saptamana pe banda-birou.
“De fiecare data cand o folosesc o consider un cadou pentru mine. La inceputul conferintelor telefonice le spun partenerilor mei ca o sa imi pornesc banda si acestia se amuza”, povesteste Teresa.
Alti utilizatori spun ca aceasta metoda este ideala pentru cei care nu au timp sa mearga la sala sau sa faca exercitii regulat. Acestia isi pot trata astfel problemele musculare sau durerile lombare.
Totusi, folosirea excesiva nu este recomanata, pentru ca pot aparea probleme ale picioarelor si in zona gleznelor, din cauza efortului sustinut.
“Aveti grija ca ecranul sa fie la nivelul ochilor. Corpul urmeaza traiectoria capului iar daca acesta este inclinat, corpul se va apleca in fata. Este important sa se mentina o postura dreapta”, spune Amy Wunsch, terapeut pe probleme fizice.
Pe acelasi subiect: