Grav este că cei care au încă rezidenţă fiscală în România, dar muncesc în altă parte, riscă să plătească nu doar amenzi, ci şi taxe şi impozite, în ambele ţări.

De la începutul anului trecut, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, cei care se mută în străinătate pentru o perioada mai mare de şase luni sunt obligaţi să declare la ANAF schimbarea rezidenţei fiscale. Şi trebuie să facă acest lucru cu 30 de zile înainte de a pleca.

Procedura este simplă: se completează un chestionar care stabileşte în ce stat se vor plăti taxe şi impozite. Chestionarul conţine însă şi întrebări referitoare la motivele plecării, ce se întâmplă cu familia şi dacă persoană respectivă mai obţine venituri aici.

Măsură a fost completată luna trecută de un articol surpriză: cei care care nu completează acest chestionar riscă amenzi între 50 şi 100 de lei.

Daniel Țecu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa: “Mi se pare anormal să primeşti amendă înainte să ai informaţia foarte clară. Nu am văzut niciun comunicat din partea Guvernului, Ministerului de Finanţe în care să explice foarte clar în ce situaţie un român trebuie să schimbe domiciliul fiscal.”

Mai mult, românii care nu completează acest chestionar pot ajunge şi în situaţia de a li se impozita veniturile în ambele ţări. De anul viitor datele referitoare la românii care câştigă în străinătate ar urma să fie comunicate automat autorităţilor române.

Adrian Bența: “Dacă acea persoană fizică realizează alte tipuri de venituri, cum ar fi din dobânzi din dividende, din profesii independente, din închiriere, atunci toate acele tipuri de venituri realizate chiar în străinătate sunt supuse impozitării în România. Unii poate chiar sunt buni de plată dacă nu şi-au stabilit rezidenţa fiscală, alţii poate nu.”

Silviu Jarnea locuieşte de 15 ani în Spania, unde lucrează în contabilitate, pe cont propriu.

Plăteşte taxe şi impozite acolo, 20% din profit, plus TVA, dar riscă să plătească amendă şi, conform legii, statul român îi poate cere să plătească şi aici taxe pentru că nu a declarat schimbarea rezidenţei fiscale aici.

Silviu: “Nu am ştiut că trebuie să declar rezidenţă fiscală. După legea fiscală spaniolă, dacă ai mai mult de o jumătate de an de domiciliu aici, eşti obligat să plăteşti impozite aici. Când vin în România, eu plătesc anumite taxe acolo, de la închiriatul maşinii, până la tot ceea ce cumperi, eu cred că las mai mulţi bani acolo decât 20 de euro amărâţi pe care mi-i cer acum pe o amendă.”

În ultimii 10 ani, românii plecaţi în străinătate au trimis în ţară peste 55 de miliarde de euro, mai mult decât am primit de la Uniunea Europeană.