Romania din Regatul Unit: Au dormit in masina, cu 10 lire in buzunar, acum detin trei companii. Povestea romanilor care au devenit patroni la Londra
Au mai putin de 30 de ani si cate trei companii pentru care lucreaza de dimineata pana noaptea tarziu. Pun deoparte cateva mii de euro lunar si spera sa ajunga la nivelul la care sa se agite mai putin.
Campania "Romania din Regatul Unit" va arata cate sacrificii fac tinerii plecati la Londra pentru a reusi. Toti spun ca in Marea Britanie au gasit oportunitati de bussiness inexistente acasa.
"Am dormit in masina, in parcarea unui hipermarket, cu 10 lire in buzunar, din care de 5 am pus benzina, ca sa ne incalzim noaptea!" - este povestea a doi tineri - Oana si Florin - care s-au cunoscut la Londra si au facut eforturi greu de inchipuit pana sa obtina primii bani din afacerile mult visate.
Ea a facut master in Litere, el e specialist in web-design si impreuna detin mai multe firme unde angajeaza numai romani. Asta pentru ca stiu ca au facut si fac aceleasi sacrificii ca ei. Vorbim despre copii cu studii, care inainte sa lucreze intr-un birou au spalat masini sau au cantat prin baruri.
Londra a fost votata in 2012 cel mai propice oras european pentru mediul de afaceri. Au fost luate in calcul atat marile corporatii ale lumii, 75% dintre ele avand sedii in metropola britanica, dar si numarul urias de mici afaceri dezvoltate de omul de rand.
Oana si Florin sunt un cuplu de tineri care impart si viata profesionala: au impreuna trei afaceri in capitala Marii Britanii. I-am gasit seara lucrand la unul dintre sediile inchiriate in zona Edgeware, in nordul orasului.
Oana Craciun, antreprenor Londra: "Ne-am cunoscut pe aceasta strada, la colt de strada, la patiseria romaneasca. Eu am venit sa studiez masterul, Florin era deja aici. Si ne-am cunoscut si am inceput de la zero practic. Nu am avut nimic."
Oana vine din Satu-Mare, Florin din Timisoara. Ea tine contabilitatea mai multor firme si face traduceri autorizate, el este grafician si face web-design.
"Am pornit cu un birou mic, practic el m-a angajat pe mine. M-am angajat la el ca traducator si de acolo am inceput sa ne extindem in mai multe domenii. Contabilitate, ne-am mai specializat, ne-am mai luat cate o licenta, si am pornit la drum. Cu zero bani in buzunar", povesteste Oana.
La un moment dat, cei doi au avut si un bar mic, de cartier, dar l-au vandut, pentru ca nu mai aveau timp sa se ocupe de el. Noul patron a renuntat la salariati, iar Oana si Florin s-au simtit datori moral fostilor angajati. I-au preluat in firma si adesea munca la birou se transforma in reprize de… karaoke.
Au sapte tineri salariati, toti romani si impreuna cu ei se ocupa pe langa contabilitate si traduceri si de un ziar saptamanal. Publicatia este distribuita gratuit, dar se finanteaza din publicitate. Oana tine legatura cu o editura britanica de unde primesc tirajul saptamanal.
Mai multe despre:
#munca in strainatate#Marea Britanie
Pe acelasi subiect: