Elita romaneasca de la Londra are artisti, despre care britanicii au numai laude si aprecieri. Sunt romani care exceleaza si ne fac mandri in Regat.

"Enescu este cel mai valoros produs cultural romanesc, iar masina, veche din 1972, ma balanseaza emotional, pentru ca ma duce in anii copilariei" - asta spune artistul Remus Azoitei cand vorbeste despre cele doua pasiuni ale sale: muzica si masina romaneasca. Iar fiul sau cel mare, la doar 6 ani, il mosteneste. A pus vioara in mana de la 4 ani. L-am insotit pe Azoitei acasa, dar si la Academia Regala de muzica a Marii Britanii, unde le preda studentilor din toata lumea.

Londra, ora 8 dimineata. Metropla prinde viata si strazile incep sa se aglomereze. In Zona Baker Street, o coada uriasa creste minut cu minut in fata celebrului Muzeu al Figurilor de Ceara. La nici 25 de metri distanta, se aud instrumente clasice.

Acordurile fine izvorasc prin ferestrele Academiei Regale de Muzica. Institutia este cel mai vechi si mai prestigios Conservator din Regatul Unit, o universitate sub patronajul Coroanei Regale. Un loc in care vin sa studieze an de an doar cateva sute de tineri muzicieni eminenti din toata lumea. Sunt alesi pe spranceana si platesc pana la 17 mii de lire pe an ca sa se perfectioneze. Putin inainte de ora 9 in zona isi face aparitia o masina care face nota discordanta cu restul masinilor din intersectie.

De la volan coboara Remus Azoitei, se grabeste pentru ca are ora de studiu. Este professor de vioara, iar la Academie preda lectii individuale. Il recomanda o uriasa cariera artistica. A cantat pe mai toate marile scene ale lumii si a devenit foarte cunoscut in Regatul Unit abia dupa ce a studiat vioara la Juliard, cea mai faimoasa scoala privata de muzica din Lume, aflata la New York.

Remus Azoitei, violinist: "Este o pozitie unica si de mare onoare pentru mine personal si pentru tara de unde vin, sa stiti ca scoala romaneasca de vioara este foarte foarte puternica si cu traditie mare si recunoscuta pe plan mondial."

S-a nascut la Galati si canta la vioara de la 6 ani. Tot atunci s-a mutat cu parintii in Capitala, dupa ce ei au inteles ca drumul sau este in muzica. Remus Azoitei tine astazi concerte cu sala plina la Londra. Se descrie drept un profesor exigent, cand vine vorba de studentii sai.

La Academia Regala incearca sa-si convinga toti studentii sa invete si sa cante opera lui George Enescu. Remus Azoitei violinist: "Incerc sa aduc un crampei din tara de unde provin. Enescu, desigur, este unealta noastra cea mai minunata si cea mai valoroasa de a promova cultura romaneasca. La mine la clasa, aproape toti studentii trebuie sa treaca printr-o sonata de Enescu inainte sa absolve Academia, si va spun ii transforma ca oameni si ca muzicieni, muzica lui Enescu are aceasta capabilitate."

Iar cand nu preda si nu vorbeste despre muzica, a facut o pasiune pentru masina romaneasca autohtona. Nu modelele noi, ci masina veche, din vremea bunicilor. A restaurat una in Romania si alta in Marea Britanie. In Regat are modelul francez, dupa care a fost copiata masina romaneasca, pentru ca doar acesta poate fi gasit cu volan pe dreapta. Cand urca sa conduca, il inunda toate amintirile din trecut, si spune ca masina il relaxeaza si il detaseaza de tumultul metropolei.

Remus Azoitei, violinist: "Cum se imbina cele 2 pasiuni? Ma balanseaza emotional, asta e adevarul. Aici vedeti un obiect si asta este, dar in minte si sufletul meu este dincolo de obiect, e un simbol al istoriei mele din Romania si primilor mei ani, cu bune si rele. Si cand ma uit la acest obiect, ma gandesc la toti acei ani, inainte sa plec prin strainataturi. Tatal cui nu avea o Dacie, tin minte ca tatal meu a avut o Dacie bleu si zilnic ii curate barele, nu o sa uit niciodata, si cumva poate o voi da si eu mai departe copiilor mei."

Remus Azoitei: "Imi place la nebunie sa o conduc. Am un sentiment de bucurie, nu vedeti ca nu am nici radio in ea? Ca nu imi place sa am, vreau sa ma indepartez de orice si asa sa ma gandesc, e minunat, e ca un prieten vechi!"

Remus Azoitei a preluat valorile si stilul de viata londonez. Il deranjeaza cand presa britanica arunca noroi pe imaginea romanilor din Regat, prezentandu-i doar pe cei care comit infractiuni si traiesc din beneficii.

Un roman aduce o parte din tara sa natala, pe strazile si pe scenele Londrei. E mandru ca s-a nascut in tinuturi romanesti si indrazneste sa infrunte prejudecati in Regat, pentru ca este foarte bun si riguros, in tot ce face.

Remus Azoitei: "Eu sunt un Roman care este exilat in Anglia si un englez cu radacini foarte puternice romanesti, deci eu sunt un personaj care a absorbit cele mai bune lucruri din aceste doua culturi incredibile. Si ma simt o persoana norocoasa, in ceea ce simt si ceea ce fac".

A intrat in elita muzicii londoneze si demonstreaza ca stie exact cum sa se prezinte onorabil in fata englezilor. Remus Azoitei convinge oamenii din jurul sau inteleaga, sa simta si sa aprecieze spiritul romanesc.