Intr-o ceremonie organizata la Casa Alba, Obama a semnat un decret prin care mareste la 10,10 dolari salariul minimum pe ora acordat persoanelor care au contracte cu statul, in cazul persoanelor angajate incepand cu data de 1 ianuarie 2015. Astfel, presedintele pune in aplicare anuntul pe care l-a facut in discursul sustinut in Congres la sfarsitul lui ianuarie.

Salariul minim la nivel federal este, in prezent, de 7,25 dolari, si a ramas la acelasi nivel din 2009. Anumite state americane acorda salarii mai mari.

Obama a subliniat ca, tinand cont de inflatie, puterea de cumparare a persoanelor platite cu salariul minim a "scazut cu 20% fata de perioada in care Ronald Reagan a intrat in functia" de presedinte, in ianuarie 1981.

De marirea salariului la 10,10 dolari, incepand din 2015, vor beneficia "sute de mii de persoane", a declarat anterior secretarul Muncii Tom Perez. El a explicat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Casa Alba, ca aceasta noua politica ar putea fi aplicata in cadrul alocatiilor bugetare actuale.

In fapt, doar Camera Reprezentantilor are puterea constitutionala sa adopte noi cheltuieli, iar reprezentantii din cadrul Partidului Republican, majoritari in Camera, si-au exprimat ostilitatea fata de o marire a salariului minim care, in opinia lor, ar "frana" cresterea economica.

Insa Obama respinge aceasta idee, subliniind ca o astfel de marire, la care a indemnat de un an, "va ajuta milioane de americani sa iasa din saracie". O asemenea masura "nu va avea un efect negativ asupra economiei, ea va stimula economia", a dat el asigurari, indemnand Congresul, din nou, sa "dea o crestere Statelor Unite".

Rata somajului a atins cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani (6,6%, in ianuarie), iar cresterea accelereaza (cu un ritm anual de 4,1%, in al treilea trimestru).

Spre deosebire de situatia din Franta, in Statele Unite salariul minim nu este marit in mod automat, anual, cu rata inflatiei.

Potrivit Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), Statele Unite acuza o anumita intarziere, in comparatie cu alte tari industrializate. In 2010, salariul minim american reprezenta doar 38,8% din salariul median la nivel national, in contextul in care in Marea Britanie acesta atinge de 46,1%, iar in Franta 60,1%.