"Oferiti o crestere Americii!", a strigat el in discursul despre "starea Uniunii", anuntand ca va emite "in saptamanile urmatoare" un decret care va creste cu aproape 40% salariul minim in firmele aflate in contract cu statul.

"Daca gatiti pentru trupele noastre, daca le spalati vesela, nu trebuie sa fiti obligati sa traiti in saracie", a declarat presedintele american, care a indemnat, fara succes, la cresterea salariului minim la 9 dolari in discursul pe care l-a pronuntat cu un an in urma.

Seful statului a recunoscut ca are nevoie de Congres, controlat in parte de catre republicani, pentru a creste la 10,10 dolari ora salariul minim la nivelul intregii tari si a evita ca salariatii sa fie nevoiti sa isi "creasca familia in saracie".

"Acest lucru va ajuta familiile, va oferi gospodariilor mai multi bani pentru consum, iar acest lucru un implica un nou program birocratic", a argumentat el.

Presedintele republican al Camerei Reprezentantilor John Boehner si-a reiterat anterior, marti, opozitia fata de orice crestere a salariului minim, apreciind ca aceasta "masura proasta" va fi contra-productiva.

In discursul sau anual despre "starea Uniunii", presedintele Statelor Unite si-a exprimat dorinta "de a accelera cresterea (economica), consolida clasa medie si crea noi punti catre clasa medie".

Unele dintre aceste masuri "vor necesita o actiune din partea Congresului, si abia astept sa lucrez impreuna cu voi, toti", a declarat Obama pe un ton voluntar si combativ, dupa trei ani in care programul sau economic si social a fost contracarat de catre republicani, care detin majoritatea mandatelor in Camera Reprezentantilor.

"Insa Statele Unite nu stau pe loc si nici eu. Deci, atunci cand voi putea sa adopt masuri fara sa treaca pe calea legislativa, in vederea imbunatatirii ocaziilor de reusita pentru si mai multe familii americane, voi face acest lucru", a subliniat el, chiar daca marja sa de manevra este foarte limitata.

Guvernul democrat si republicanii din Congres sunt angajati din 2011 intr-un conflict cu privire la venituri si cheltuieli, care a atins paroxismul in octombrie, cand administratia a fost blocata timp de doua saptamani. De atunci, congresmenii au ajuns la un compromis asupra directiilor principale pe termen mediu, dar se profileaza alte crize, ca de exemplu o noua ridicare a plafonului datoriei.

Numerosi congresmeni se gandesc la viitorul lor personal, in contextul in care in noiembrie au loc alegeri pentru Camera Reprezentantilor si o treime din mandatele din Senat. Aliatii democrati ai lui Obama par sa intampine dificultati in recastigarea unei majoritati.

"Ceea ce uneste, in opinia mea, oamenii din aceasta tara (...) este credinta simpla si profunda in ideea unei posibilitati ca toti sa reuseasca", a spus Obama, oferind numeroase exemple aflate la dispozitia sa in vederea stimularii redresarii dupa recesiunea din perioada 2007-2009.

Evocand "cel mai scazut nivel al somajului din ultimii cinci ani", "o piata imobiliara pe cale sa reporneasca", seful statului a spus ca este "convins ca acest an poate fi anul progresului pentru Statele Unite", care sunt, in opinia sa, "mai bine plasate pentru secolul al XXI-lea decat orice alta tara din lume".

El a subliniat totodata ca, de peste 30 de ani, "inegalitatile s-au adancit. Progresul social s-a blocat. Adevarul, pur si simplu, este ca inclusiv in plina relansare (economica), prea multi americani muncesc mai dur ca inainte pentru ca sa faca fata". El a subliniat ca misiunea Guvernului este "sa rastoarne aceasta tendinta".

Intre masurile unilaterale pe care seful statului american le-a anuntat se numara o crestere a salariului orar minim pentru noile contracte la nivelul statului federal la suma de 101,10 dolari, in prezent 7,25 dolari, si a indemnat Congresul sa extinda aceasta masura la toti angajatii sai. "Oferiti o crestere Americii!", a strigat el.