• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Cota de popularitate a lui Barack Obama, in scadere

Cota de popularitate a lui Barack Obama, in scadere

Cota de incredere a presedintelui american Barack Obama, aflat la sfarsitul celui de-al cincilea an de guvernare, a scazut semnificativ, majoritatea americanilor fiind nemultumiti de activitatea liderului lor, potrivit unui sondaj al cotidianului The Washington Post si postului ABC News.

Neintelegerile cu senatorii republicani si reforma sanatatii Obamacare sunt considerate principelele motive ale scaderii popularitatii presedintelui american, scrie The Washington Post.
 
Desi Casa Alba apreciaza ca reforma sanatatii nu este un esec si insista ca site-ul Obamacare (HealthCare.gov) functioneaza in prezent mai bine, decat in octombrie si noiembrie, studiul arata ca majoritatea americanilor raman pesimisti in ceea ce priveste consecintele acestei reforme.
 
Sase din zece americani se opun Obamacare, numai patru din zece sustinand reforma presedintelui american. In urma cu doua luni, reforma era sustinuta de 46% dintre americani, iar 49% i se opuneau.
 
Aproape jumatate dintre americani considera ca reforma va duce la inrautatirea situatiei in domeniul sanatatii, iar sase americani din zece cred ca Obamacare va duce la cresterea costurilor, in general.
 
De asemenea, din cauza conflictelor lui Obama cu oponentii republicani in Congres, numai 41% dintre americani au apreciat ca actuala conducere poate face fata unor posibile probleme majore.

Aproximativ 55% dintre americanii chestionati nu sunt de acord cu politica presedintelui lor, fata de 43% care au o opinie favorabila.

Popularitatea lui Obama nu a fost niciodata atat de scazuta, in decursul celor cinci ani de conducere, fiind chiar mai joasa decat cota de incredere a ultimilor presedinti americani, in aceeasi perioada. Astfel, cota de popularitate a fostilor presedinti americani, aflati la conducere dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost la nivelul de cel putin 50%, exceptand cazul lui George W. Bush, in 2005, aprobat de 47 dintre americani.
 
Sondajul a fost realizat, in perioada 12-15 decembrie, pe un esantion de 1.005 de alegatori din Statele Unite, cu o marja de eroare de plus/minus 3,5 puncte procentuale.

18 decembrie 2013 08:05
Modifică setările cookies