Aceasta regula, care vizeaza aproape 140 din cei 400 de salariati ai companiei din orasul francez, se datoreaza utilizarii unui software nou "de gestionare a fluxului de apeluri" numit CAV (call center virtual), la cererea unui client, SFR -Numéricable, a explicat Thierry Godec, delegat CFDT (Confederatia Franceza Democratica a Muncii) al companiei. Teleoperatorii care lucreaza pentru alti clienti nu au aceasta constrangere.

Cu acest nou software, teleoperatorul care are nevoie de o pauza in convorbirile cu clientii trebuie acum sa solicite permisiunea prin e-mail. Si, indiferent daca este vorba de un motiv profesional, pentru a introduce informatii, sau de unul privat, destinatarul e-mailului, care este liderul echipei sau inlocuitorul lui, este chemat sa isi dea acordul sau nu.

"Exista un mare risc de non-raspuns. Potrivit statisticilor, cadrele (de conducere) nu petrec decat 55% din timpul lor pe calculator. Asa ca daca nimeresti in cele 45 % (cand sefii nu sunt la calculator) si preiei un alt apel care dureaza o ora, iti pierzi mintile", denunta Thierry Godec.

Potrivit Sandrei Coustaty, secretar adjunct al CFTC, citata de France Bleu, unii angajati "au plecat in lacrimi" de la cursul de formare pentru noul software. Domina furia si senzatia de a fi infantilizat.

Un preaviz de greva a fost depus pentru vineri, la ora locala 14.00, pentru a protesta fata de acest program. Comitetul de igiena, siguranta si conditii de munca al companiei s-a reunit joi pentru a discuta despre acest subiect.

Potrivit Le Figaro, presedintele Teleperformance Franta a recunoscut "o eroare de configurare" in software-ul creat la cererea clientului SFR- Numericable, pentru a tine evidenta timpului de prezenta si absenta a operatorilor sai si a asigurat ca defectul a fost reparat.

Le Figaro aminteste ca in Codul Muncii din Franta se prevede ca dupa sase ore de lucru, salariatul beneficiaza de o pauza de cel putin 20 de minute, fara sa trebuiasca sa faca vreo precizare legata de cum foloseste acest timp.

Teleperformance Group, unul dintre liderii mondiali pe piata serviciilor externalizate de contact center, infiintat in 1978 de francezul Daniel Julien, opereaza in 65 de tari, intre care si Romania. Sediul central se afla la Paris.