“Romania, te iubesc”: Romani pe Tamisa. Cum se descurca imigrantii care au plecat pentru un trai mai bun in tara cel mai putin prietenoasa cu ei
Sunt cetateni cu adevarat europeni: au dus ceva din Romania pe unde au trecut si si-au schimbat tara prin stilul de viata, mentalitati si chiar banii pe care i-au agonisit in pribegie. Acestea sunt povestile unor tineri curajosi care lupta pentru viitorul lor in Marea Britanie. In ziua votului pentru Parlamentul European aflam ce au castigat si au pierdut romanii emigranti.
Marea Britanie, o tara aparent neprietenoasa cu romanii prin reflectarea in media si prin declaratiile unor politicieni nesabuiti. Nu mai departe decat saptamana trecuta, liderul Partidului Independentei din Marea Britanie, Nigel Farage isi manifesta dezaprobarea fata de romani.
Bogdan Crisan este probabil singurul roman instructor auto din sudul Londrei. Pentru majoritatea europenilor e greu sa conduca cu volanul pe dreapta, in traficul de un calm britanic.
Bogdan este de 7 ani in Londra, dar experienta de emigrant a capatat-o in Italia unde a plecat in 2002, imediat ce s-au ridicat vizele pentru romani in Europa. Nu avea neaparat nevoie de bani, dar, spune el, era „moda cu plecatul”. Desi in tara era profesor, in Italia a lucrat in constructii iar apoi a fost paznic de noapte. Spune ca a vazut 150 de rasarituri de soare intr-un an.
Apoi s-a intors in tara, unde s-a angajat in meseria in care s-a pregatit - profesor de educatie fizica. Desi era cadru didactic la doua scoli, aparitia primului copil l-a ingrijorat. Nu se descurca cu banii, tot timpul trebuia sa apeleze la parinti.
A ajuns in Londra in urma unui anunt in ziar. S-a apucat de taximetrie si a prins gustul ceaiului cu lapte de la ora 5. Chiar si parintii lui recunosc ca in Marea Britanie are o alta siguranta si cat timp munceste, este respectat.
Bogdan spune insa ca poate ar prefera sa isi creasca copiii in tara. „Singura mea problema intr-un oras asa de mare ar fi ca sa o sara peste copilarie, o sa se maturizeze un pic mai repede si asta e cea mai frumoasa perioada a vietii. Aici pot sa-i las sa iasa afara, dar e inchisa curtea de fapt, nu e deschisa. Nu prea poti sa faci treaba asta in Londra, cum ne jucam noi afara si ne intorceam acasa”.
Pe acelasi subiect: