Institutiile europene au inceput recrutarile de primavara. Care sunt conditiile de selectie si cum ajungi sa castigi pana la 5.000 de euro pe luna
Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO) a lansat una dintre cele mai importante competitii pentru angajari in institutiile europene, respectiv cea pentru Administratori (AD 5), cu profil generalist.
EPSO a scos la concurs 137 de pozitii pentru joburi situate in Bruxelles sau Luxemburg, iar pentru a putea participa la competitie, candidatii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa fie cetateni ai unui stat din Uniunea Europeana, sa aiba o diploma de facultate, indiferent de domeniu si sa aiba abilitati excelente de comunicare si de organizare.
Candidatii trebuie, de asemenea, sa cunoasca doua limbi europene (limba materna si inca una la alegere intre engleza, franceza sau germana).
Potrivit Mihaelei Stroe, trainer pentru concursurile europene EPSO, noutatea din acest an este la preselectie se pot inscrie si studentii aflati in ultimul an de facultate, dar care isi dau examenul de licenta pana in 31 iulie 2014 si, in acelasi timp, experienta profesionala nu mai este criteriu de selectie.
Data limita pentru depunerea aplicatiei online pe site-ul oficial EPSO este 15 aprilie 2014, ora 12.00 (ora Bruxelles-ului).
Care sunt etapele concursului?
Prima etapa este completarea chestionarului "Eu Career, My Career?", care ii ajuga pe candidati sa afle daca o cariera in institutiile UE este alegerea potrivita. Aceastta etapa nu este eliminatorie.
Dupa aceea, cei care aspira la un job intr-o institutie europeana trebuie sa raspunda la un chestionar, valabil in engleza, franceza sau germana, care contine 26 de intrebari si care dureaza circa 40 de minute. La finalul chestionarului, candidatii vor primi un scor care este un indicator al perceptiei lor fata de realitatea mediului de lucru la nivelul institutiilor europene.
Al treilea pas consta in completarea a unor teste de auto-evaluare inainte de inceperea aplicatiei (teste de evaluare a abilitatilor cognitive si celor 8 competente cerute de EPSO: analizarea si rezolvarea problemelor, abilitati de comunicare, oferirea de rezultate de calitate, prioritizare si organizare, capacitatea de invatare si de dezvoltare, de adaptare, lucrul in echipa si capacitatea de a fi leader). Si aceasta proba este obligatorie, dar nu eliminatorie.
Prima parte a testelor de auto-evaluare cuprinde 10 intrebari de rationament verbal, 5 intrebari de rationament numeric, 10 intrebari de rationament abstract, pentru care candidatii au la dispozitie 41 de minute pentru a le rezolva. Partea a doua cuprinde 40 intrebari de gandire situationala, care trebuie rezolvate in 35 de minute.
“Inainte de completarea chestionarului ‘Eu Career, My Career?’ si a testelor de auto-evaluare este necesar ca aplicantii sa citeasca cu atentie Notice of Competition si Regulile generale care guverneaza competitiile deschise EPSO. Dupa ce au fost parcursi toti cei 3 pasi: citire Notice of Competition si Reguli generale care guverneaza competitiile deschise EPSO, completarea chestionarului ‘Eu Career, My Career?’ si completarea obligatorie a testelor de auto-evaluare, candidatii pot completa aplicatia online pentru a intra in competitia deschisa”, a explicat Mihaela Stroe, pentru www.incont.ro.
Ce salarii se ofera in institutiile europene?
Salariile pe care le pot castiga cei care trec de selectia organizata de EPSO si care ajung sa lucreze intr-o institutia europeana variaza intre 4.200 de euro si 5.350 de euro, in functie pozitia ocupata. Pe langa aceasta remuneratie lunara, se mai acorda numeroase alte beneficii suplimentare precum: alocatii pentru familie, alocatie pentru casa – 2% din salariul de baza lunar plus 167 euro, alocatie pentru copil aflat in intretinere – 360 euro sau alocatie pentru gradinita – 90 euro.
Alte alocaţii de care mai beneficiaza cei care obtin cu un loc de munca in institutiile UE sunt cele de expatriere -16% din salariul de baza sau alocatia de rezidenta in strainatate – 4% din salariul de baza.
Mai multe detalii despre procesul recrutarii si pasii care trebuie urmati pentru a intra in competitie gasiti pe site-ul EPSO si www.euroconcurs.ro.
Pe acelasi subiect: