Francezii si englezii au o perceptie buna despre romani si bulgari: nu sunt analfabeti, someri sau saraci. Imigrantii, folositi de politicieni ca "tapi ispasitori" pentru criza financiara
Marea Britanie
Un studiu realizat de Centrul Roman de Politici Europene releva ca, in ciuda discursurilor anti-migratie sustinute de unii politicieni francezi si britanici si indreptate impotriva romanilor si bulgarilor, cetatenii proveniti din cele doua tari nu sunt nici analfabeti, nici someri si nici saraci.
Studiul - "Discursul anti-migratie cu referire la cetatenii romani si bulgari in Franta si Marea Britanie: intre o cultura a blamului, stereotipuri negative si prejudiciu", analizeaza modul in care unii politicieni francezi si britanici au folosit discursul nationalist, indreptat impotriva cetatenilor romani si bulgari dupa 1 ianuarie, cand romanii si bulgarii au obtinut dreptul la munca in toate statele Uniunii Europene.
"Povestile cu privire la masele de romani si bulgari care urmau sa invadeze Marea Britanie sau Franta au devenit extrem de populare in presa tabloid si nu numai, aducand in prim-plan reactii care, ulterior, au sporit suportul electoral pentru partidele de extrema dreapta din cele doua state, aducandu-le pe primul loc in recentele alegeri pentru Parlamentul European (22-25 mai)", se arata in studiul mentionat.
In acest mod, organizatiile politice Le Front National si United Kingdom Independence Party, ambele de extrema dreapta, au incheiat cursa pentru alegerile europene pe primul loc. Le Front National (Franta) a primit 24,95 la suta din voturi, in timp ce 27,5 la suta dintre britancii care au mers la vot au optat pentru United Kingdom Independence Party.
Romanii si bulgarii ar fi fost, astfel, folositi ca "tapi ispasitori" pentru solutiile ineficiente legate de criza financiara, mai spun realizatorii cercetarii.
Reprezentantii Centrului Roman de Politici Europene sustin ca, de fapt, "cetateanul obisnuit, roman sau bulgar, cu domiciliul in Franta sau Marea Britanie nu este analfabet, somer sau sarac, ci mai degraba calificat si activ, cu optiuni limitate pe piata muncii si cu acces indeosebi la ocupatiile de nivel intermediar".
"Desi s-a confruntat cu restrictii pe piata muncii, (cetateanul roman sau bulgar - n.r.) a reusit, totusi, sa-si gaseasca un loc de munca potrivit nivelului sau de studii", se mai arata in studiul Centrului Roman de Politici Europene.
Pe acelasi subiect: