Exodul mintilor stralucite. Cum pierde Romania zeci de miliarde de euro, bani investiti in scolarizarea oamenilor de elita
Romania pierde in fiecare an sute de specialisti valorosi: medici, ingineri, arhitecti sau informaticieni, pe care strainii stiu sa-i pretuiasca, iar noi, nu. Un studiu ONU arata ca suntem pe primele locuri la furnizarea de specialisti pentru marile economii. Tara noastra pierde zeci de miliarde de euro, investiti in scolarizarea si pregatirea acestor oameni de elita.
Iulian Pintea este inginer designer. Pasiunea lui pentru machete de masini i-a adus un job de vis in China. "Aici sunt mult mai multe beneficii, unele si financiare. Ma simt respectat pentru ce fac. Fac designul masinilor chineze pentru piata europeana. Acum sunt in Macao, cu un proiect", a povestit tanarul.
Ruxandra Taleanu a incercat si ea mai multe locuri de munca in industria IT de la noi. Astazi este stabilita in Olanda, unde lucreaza de inginer de software. "Fac soft-uri de jocuri pentru aplicatii mobile. In Romania sunt salarii bune, dar nu asta e problema. Olanda ofera certitudine si siguranta. Adica autobuzul vine la ora exacta, multe probleme organizatorice prin precizia asta. In timpul in care in Romania stateam la coada sa depun o cerere, aici am timp de alte lucruri", spune ea.
Exodul de creiere se vede cel mai rau in medicina. Potrivit ultimului studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Romania a pierdut peste 3 miliarde de euro in ultimii patru ani din cauza medicilor scoliti la noi si plecati sa trateze bolnavii altora.
Un alt raport, de aceasta data al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), arata ca in urmatorii 10 ani tarile dezvoltate din Uniunea Europeana ar trebui sa "importe" peste 6 milioane de specialisti iar din pacate, Romania se afla de asemenea in fruntea listei la capitolul pepiniera.
"Investitia in acesti oameni nu se mai intoarce niciodata. Noi bagam zeci de milioane de euro in tinerii acestia si nu castigam de pe urma pregatirii lor absolut nimic, ceea ce este incredibil", afirma Cristina Savuica, managing partner firma de recrutare.
"Fenomenul este unul pe care noi am inceput sa-l contracaram. Avem un proiect de lege prin care incercam sa deschidem piata muncii pentru persoanele fara experienta, dar cu inalta calificare, iar cea mai buna masura ar fi investitia in cercetare", spune Codrin Scutaru, secretar de stat in Ministerul Muncii.
Romania aloca anual cercetarii si dezvoltarii de 15 ori mai putini bani in comparatie cu statele din Uniunea Europeana si, cu toate acestea, specialistii formati la noi sunt cautati in SUA, tarile nordice, Elvetia si tarile Uniunii Europene.