Elveția prelungește cu încă un an restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari
Lucerna, Elvetia
Restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari au fost ridicate complet în 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două țări pe piața muncii.
Guvernul federal din Elveţia a decis prelungirea cu un an a restricţiilor pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari, informează publicaţia Corriere del Ticino.
O ordonanţă executivă în acest sens va fi adoptată la începutul lunii mai.
Este a doua oară când Elveția impune restricții pentru muncitorii din cele două țări, după ridicarea lor completă în 2016, acestea fiind reintroduse în 2017, din cauza imigrației mari din cele două țări.
Conform Acordului din 1999 dintre Confederația Elvețiană și Uniunea Europeană privind liberă circulație a persoanelor (ALCP), aplicabil și României și Bulgariei de la 1 iunie 2009, accesul cetățenilor români și bulgari pe piața muncii elvețiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioada de 7 ani.
Perioada de menținere a restricțiilor pe piață muncii s-a încheiat la 31 mai 2016, dată de la care Elveția a liberalizat circulația lucrătorilor români și bulgari.
Conform Protocolului amintit însă, în cazul în care fluxul de lucrători români și bulgari depășește cu 10% media ultimilor trei ani, la dată de 1 iunie 2017 sau pentru ultima dată, la dată de 1 iunie 2018, guvernul elvețian poate activă o clauză de salvgardare prin care să limiteze eliberarea de noi permise.
Măsura poate fi prelungită cel mult până în mai 2019.
Decizia adoptată vizează exclusiv eliberarea de noi permise de ședere de tip „B” (durata de ședere între 1 și 5 ani), nerestrictionand eliberarea de permise de tip „L” (durata de ședere sub un an) sau de tip „C” (permise de stabilire a căror eliberare nu este reglementată prin Acordul menționat) și nici prelungirea permiselor de tip „B” deja eliberate.
Anul trecut, când a reintrodus restricțiile pe piașa muncii, partea elvețiană a arătat că măsură nu singularizează România și Bulgaria, ea fiind aplicată și în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE și în 2013 pentru celelalte state membre UE.
Potrivit datelor comunicate de către autoritățile elvețiene la acea vreme, în perioada iunie 2016 - mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de ședere de tip „B” pentru cetățenii români și bulgari, cifra care depășește pragul mediu al ultimilor 3 ani, de 1.024 de permise.
Pe acelasi subiect: