Peste trei milioane de romani, dintr-o populatie de 21 de milioane, au plecat deja in alte state membre ale Uniunii Europene, scrie site-ul, trimitand la un dosar publicat miercuri in editiile tiparite cu privire la acest subiect, citand o declaratie din februarie a premierului roman, care raspundea astfel temerilor mai multor tari care se asteptau la o migrare masiva de la 1 ianuarie 2014, scrie Mediafax.

Temerile reapar odata cu apropierea datei, subliniaza NordEclair.be, citand cazurile Marii Britanii si dreptei din Franta aflate in campanie pentru alegerile municipale si cele de anul viitor.

Britanicii s-au confruntat cu un val urias dinspre Europa de Est dupa extinderea UE in 2004, noteaza site-ul, precizand ca aproximativ o jumatate de milion de polonezi s-au instalat in mai putin de zece ani in Marea Britanie.

Potrivit NordEclair.be, in 2012, in Belgia erau detasati 28.000 de romani si 5.800 de bulgari, dar si 93.000 de olandezi si 39.000 de germani. Acest sistem legal s-a confruntat cu o serie de derapaje antrenand concurenta neloiala, iar Guvernul belgian a anuntat vineri masuri de lupta impotriva acestor fraude.