Cum schimbă tehnologia piața muncii. Angajații spun că sunt nevoiți să învețe permanent, dar automatizarea nu va înlocui în întregime mintea umană
Laptop, birou, angajat
Peste 65% dintre lucrători sunt de părere că tehnologia va îmbunătăţi perspectivele de angajare, iar 73% dintre aceştia cred că automatizarea nu va reuşi să înlocuiască în întregime mintea umană.
Cu toate acestea, un sondaj la care au participat zece mii de oameni, relevă că s-a modificat paradigma în pregătirea forţei de muncă, fiind necesară învăţarea continuă.
PwC a comandat un sondaj la care au răspuns 10.000 de oameni din China, India, Germania, Marea Britanie şi Statele Unite pentru a înţelege opiniile acestora despre modul în care va evolua piaţa muncii şi cum le va afecta perspectivele de angajare.
Concluziile sondajului au fost adunate în raportul PwC “Workforce of the future: the competing forces shaping 2030”, care arată schimbarea de paradigmă în ceea ce priveşte formarea forţei de muncă şi trecerea la un sistem bazat pe învăţare continuă în perioada angajării, pentru ca lucrătorii să poată ţine pasul cu impactul tehnologiei asupra pieţei muncii.
În jur de jumătate dintre respondenţi (54%) sunt de părere că au toate abilităţile necesare pentru a-şi continua cariera. Încrederea în propriile abilităţi este mai scăzuta decât media globală în Marea Britanie (35%) şi Germania (45%), şi mai ridicată în SUA (60%), India (67%) şi China (59%).
Majoritatea respondenţilor (65%) sunt de părere că tehnologia va îmbunătăţi perspectivele de angajare, chiar dacă angajaţii din Statele Unite (73%) si India (88%) sunt mult mai încrezători în impactul benefic al tehnologiei în comparaţie cu cei din Marea Britanie (40%) şi Germania (48%).
În general, aproape trei sferturi dintre respondenţi sunt de părere că tehnologia nu va fi capabilă să înlocuiască mintea umană (73%) şi majoritatea (86%) spun că abilităţile umane vor fi întotdeauna căutate pe piaţa muncii.
“Realitatea de zi cu zi i-a învăţat pe angajaţi că este important să continue să înveţe pe întreg parcursul vieţii profesionale. Potrivit raportului, 60% dintre respondenţi sunt de părere că puţini oameni vor avea locuri de muncă stabile în viitor. Oamenii trec de la paradigma unei calificări iniţiale suficiente pentru întreaga carieră, la cea a acumulării de noi cunoştinţe şi aptitudini odată la fiecare câţiva ani, corelat cu dezvoltarea unor abilităţi personale precum managementul riscului, leadership şi inteligenţa emoţională”, afirmă Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.
În timp ce respondenţii la sondaj sunt optimişti în legătură cu impactul tehnologiei, 37% dintre aceştia fiind chiar entuziasmaţi de viitoarea lume a muncii ca fiind una plină de posibilităţi, aceştia sunt îngrijoraţi că automatizarea va pune anumite locuri de muncă în pericol. Tot 37% dintre respondenţi sunt de părere că automatizarea le pune locurile de muncă în pericol, în creştere faţă de nivelul de 33% înregistrat în 2014. Peste 56% sunt de părere ca guvernele ar trebui să ia măsuri pentru a proteja locurile de muncă de impactul automatizării.
Raportul realizat pe baza sondajului analizează patru scenarii posibile ale muncii în 2030, pentru a arăta cum factorii concurenţiali, inclusiv automatizarea, conturează viitorul forţei de muncă. Fiecare scenariu luat în calcul are consecinţe profunde pentru piaţa muncii, care nu pot fi ignorate de guverne, organizaţii sau indivizi.
Pe acelasi subiect: