In cartea sa, “Munca te omoara?”, David Posen sustine ca a gasit cinci solutii pentru evitarea stresului.

Astfel, potrivit autorului, citat de Wall Street Journal, este important ca volumul de munca sa fie direct proportional cu numarul angajatilor, programul trebuie sa fie unul flexibil, angajatii sa foloseasca mijloacele tehnologice, nu sa se fereasca de ele, dar nici sa se subjuge lor, orele peste program sa fie evitate iar angajatii-problema sa fie identificati si sa li se transmita ca e nevoie de revizuirea comportamentului.

Iata cum explica Posen fiecare dintre cele cinci situatii:

1. Volum de munca proportional cu numarul angajatilor

Reducerile de personal, puse pe seama crizei, au facut ca un numar tot mai mic de angajati sa indeplineasca aceleasi sarcini care erau inainte destinate unui staff substantial mai mare. Astfel, atributiile fiecaruia s-au reimpartit si oamenii ajung sa fie frustrati pentru ca trebuie sa munceasca din ce in ce mai mult, simtind uneori ca sunt depasiti de situatie.

2. Programul flexibil

Un program flexibil, dar si o mai mare libertate de miscare, care nu obliga angajatul sa-si petreaca toate orele de munca in acelasi loc fix, sunt cu siguranta beneficii pe care multi si le doresc. Atunci cand cel care lucreaza stie ca isi poate imbina armonios timpul petrecut la serviciu cu cel de acasa, alaturi de familie, va munci cu mai multa placere.

3. Imblanzirea tehnologiei

Este important sa stim cum sa ne folosim de tehnologie, dar, mai ales, in ce masura. Folosirea e-mailului, a mesageriei instant si a alor mijloace de comunicare moderna se poate dovedi folositoare pana la un punct, dar abuzul lor duce la o stare de stres si de oboseala. In cele din urma, lumea ajunge sa ignore mesajele in cascada sau se poate intampla ca ceea ce se doreste a fi transmis sa fie inteles intr-un mod gresit de catre interlocutorul virtual.

4. Evitarea orelor peste program

Studiile arata ca productivitatea scade simtitor atunci cand se depasesc cele 40 de ore de munca, atat cat lucreaza, in medie, un angajat obisnuit. Oamenii care muncesc peste program sunt mai putin productivi, dar isi neglijeaza si propriul organism. Se instaleaza starea de oboseala cronica, eficienta scade si sunt nevoiti sa lucreze inca si mai mult pentru a reusi sa termine ceea ce si-au propus, intrand intr-un veritabil cerc vicios.

5. Identificarea angajatilor problematici

Oamenii care au un caracter mai dificil creeaza o atmosfera tensionata la locul de munca, distragandu-le atentia colegilor si chiar angrenandu-i pe acestia in activitati care destabilizeaza ritmul de munca. Angajatorii trebuie sa identifice aceste persoane si sa le atraga atentia ca un astfel de comportament nu va fi tolerat.