De la 2.000 la 4.000 de dolari pe luna, sunt salariile unor freelanceri, care de cativa ani nu stiu ce inseamna sa te trezesti dimineata ca sa mergi la munca.

Roxana este studenta la psihologie, dar si promoter de produse pe internet.  "Am o clienta care vrea pe beauty, e din UK face machiaj semipermanent", explica tanara.

Asa ca analizeaza bloguri, site-uri, scrie articole de promovare. Din "biroul sau", o canapea de acasa, munceste pentru cateva zeci de companii din toata lumea.

Majoritatea freelancerilor isi inregistreaza profilele pe site-uri de specialitate, un fel de bursa a muncii online. Aici gasesc companii care cauta oameni pentru proiecte IT, contabilitate sau editare video.

La terminarea proiectului, freelancerul primeste banii, dar si note de la 1 la 5. Cei cu multe proiecte la activ si cu o medie mare a notelor sunt cei mai cautati. Daniel Anton este designer pentru jocurile de pe telefoanele mobile, iar biroul sau este acolo unde are un calculator cu internet.

"In Thailanda am lucrat, anul trecut, o luna de zile. Biroul este fix langa patul meu, fac un dus, mananc, mai stau cateva ore la calculator", spune Daniel.

Romania este pe locul 7 la nivel mondial dupa suma totala castigata de freelanceri. Anul trecut au incasat 5 milioane de dolari.

"Avem trei romani care lucreaza pentru noi, in servicii clienti, design si cercetare de piata. Ne ofera servicii de calitate", explica Kjetil Olsen, angajator olandez.

Mai bine de 20.000 de liber profesionisti din Romania sunt cautati de companii din Statele Unite, Australia, China sau tari din vestul Europei.