China inlocuieste muncitorii cu roboti. Beijingul a devenit cel mai mare cumparator de roboti industriali din lume. Crestere cu 60% fata de 2012
China, care si-a cladit succesul economic pe forta de munca ieftina, a depasit anul trecut Japonia si a devenit cel mai mare cumparator de roboti industriali din lume, orientarea companiilor catre tehnologie fiind determinata de cresterea salariilor si de concurenta puternica a altor tari emergente.
Companiile din China au cumparat anul trecut unul din cinci roboti industriali vanduti la nivel global, depasind astfel Japonia, recunoscuta timp de decenii pentru utlizarea tehnologiilor avansate in productie, scrie cotidianul Financial Times, citat de Mediafax.
China a cumparat 36.560 de roboti industriali, in crestere cu aproape 60% fata de anul 2012, arata datele Federatiei Internationale de Robotica, organizatie a industriei de profil, cu sediul in Germania.
Japonia a cumparat 26.015 roboti anul trecut, in timp ce locul al treilea a fost ocupat de Statele Unite cu 23.679.
"China este piata de roboti industriali cu cea mai rapida crestere. in cativa ani, piata din China va fi semnificativ mai mare decat cele de pe locurile al doilea si al treilea", a declarat Per Vegard Nerseth, seful diviziei de robotica a producatorului elvetian de echipamente electrice si industriale ABB.
Vanzarile de roboti catre China au crescut, in medie, cu 36% in fiecare an in perioada 2008-2013, potrivit datelor Federatiei Internationale de Robotica.
Potentialul pentru viitor este, de asemenea, urias, intrucat in 2012 China avea 23 de roboti la fiecare 10.000 de angajati in industria prelucratoare, fata de 396 in Coreea de Sud.
Cererea din China este sustinuta in principal de companiile multinationale, mai ales de cele din industria auto. Companiile care produc in China autovehicule si componente auto genereaza circa 60% din cererea de roboti, potrivit unui studiu al firmei de consultanta Solidiance.
"Multe dintre companiile din China ar prefera in continuare ca cineva sa-si rupa spatele incercand sa ridice o cutie grea, in loc sa plateasaca pentru un stivuitor scump", a declarat Pilar Dieter, seful diviziei pentru Asia Pacific a firmei Solidiance.
Avansul tehnologic face robotii mai flexibili, precisi si autonomi, ceea ce permite utilizarea acestora pentru tot mai multe sarcini in procesele de productie.
Marii producatori de roboti industriali, precum ABB - Elvetia, Fanuc - Japonia si Kuka - Germania, au alocat resurse semnificative pietei chineze, pentru a incerca sa profite de cererea ridicata.
"Productia de roboti este dominata de japonezi in prezent", a declarat Pilar Dieter, estimand ca sase companii nipone acopera circa jumatate din piata chineza. in comparatie cei mai mari patru producatori din China au impreuna doar 5% din piata.
in timp ce China este cea mai mare piata pentru vanzarea de roboti industriali, Japonia are, de departe, cel mai mare numar de roboti utilizati in industrie, cu peste 310.000 in 2012, comparativ cu 96.000 in China si 168.000 in SUA.
Pe acelasi subiect: