• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Premiera mondiala. Un robot si un astronaut au stat de vorba in spatiu

Premiera mondiala. Un robot si un astronaut au stat de vorba in spatiu

Un micut robot umanoid si un astronaut japonez au "stat de vorba" la bordul Statiei Spatiale Internationale, o premiera mondiala care aminteste de scenele din filmul "Odiseea Spatiala 2001", informeaza AFP.

 "Ai venit singur? E minunat!", a spus astronautul Koichi Wakata, care a ajuns la bordul ISS in luna noiembrie, la trei luni dupa sosirea la bordul statiei a robotului Kirobo. 

"Bineinteles! Pentru ca sunt un robot!", i-a raspuns micutul android, incercand din rasputeri sa se mentina in pozitie verticala, din cauza imponderabilitatii. 

"Cum a fost cand racheta a decolat?", l-a intrebat astronautul. "A fost interesant!", a raspuns Kirobo. 

Aceasta discutie informala de cateva minute, ale carei intrebari nu au fost pregatite dinainte, a avut loc pe 6 decembrie, in limba japoneza.  Dialogul a fost posibil gratiei inteligentei artificiale implantate in Kirobo, un micut robot biped ce are o inaltime de 34 cm si o greutate de 1 kg, care este capabil sa invete din experienta. 

Dezvoltarea acestui android se inscrie intr-un proiect mai larg ce vizeaza studierea masurii in care un insotitor non-uman poate sa reconforteze o persoana izolata pe o durata indelungata. 

In aceasta perioada, cand Craciunul se apropie, si in ciuda imponderabilitatii, Kirobo, cu cizmele sale rosii si ochii lui mari si negri, inconjurati de doua cercuri galbene, nu si-a pierdut busola. Cand "compatriotul" sau astronaut l-a intrebat daca se asteapta sa il vada pe Mos Craciun facand o calatorie in spatiu, Kirobo a raspuns: "Mos Craciun va veni in spatiu". 


20 decembrie 2013 15:28
Modifică setările cookies