Erasmus+ a fost lansat in prezenta comisarului european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou, care a precizat ca acest program a schimbat deja viata a trei milioane de oameni si, desi bugetul european a fost redus pentru prima oara, Erasmus+ a crescut, pentru a arata importanta educatiei formale si invatarii informale.

"Capitalul uman este cel care va sprijini cresterea Europei atat la nivel social, cat si economic. Investitia in educatie trebuie sa continue chiar daca bugetele vor fi restructurate. Lumea educatiei devine din ce in ce mai globala si toti actorii trebuie implicati. Pentru tineri este nevoie de suport adecvat in functie de nevoile lor specifice. Mobilitatea ramane «sufletul» programului, pentru ca Erasmus + este o fereastra catre lume si, in special, catre tarile din jur. Chiar daca mobilitatea nu poate rezolva toate problemele, reprezinta un instrument important pentru dezvoltarea competentelor. (...) Erasmus deschide minti si schimba vieti", a declarat comisarul european, la Bucuresti.

Noul program de finantare va oferi burse pentru 120.000 de romani, cu 50% mai multi decat in precedentele programe ale UE.

Androulla Vassiliou a adaugat ca rata somajului in randul tinerilor din Romania este foarte ingrijoratoare, ca in toate statele europene, si reprezinta o risipa imensa de capacitati umane.

"Noul nostru program Erasmus+ va acorda sprijin celor mai vulnerabili tineri, inclusiv tinerilor care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza un program educational sau de formare. Oferind oportunitati de mobilitate pentru invatare non-formala, de exemplu prin intermediul Serviciului european de voluntariat, Erasmus+ va permite tinerilor sa-si intareasca increderea in sine, ii va ajuta sa-si gaseasca drumul in viata si, cel mai important, le va consolida competentele", a explicat Vassiliou.

Totodata, oficialul a aratat ca in Europa exista peste doua milioane de locuri de munca vacante, iar o treime dintre angajatori declara ca intampina dificultati in a recruta personal cu competentele necesare.

Romania va primi aproape 52 de milioane de euro in 2014 in cadrul programului Erasmus+, ceea ce inseamna o crestere cu 11 la suta fata de finantarea primita anul trecut prin programul pentru invatarea pe tot parcursul vietii si programul

"Tineret in actiune", nivelul acestei finantari urmand sa creasca in fiecare an pana in 2020.

Intre 2007 si 2013, aproximativ 80.000 de studenti, tineri, profesori, formatori si animatori pentru tineret din Romania au beneficiat de burse in cadrul programului UE pentru invatarea pe tot parcursul vietii si al programului "Tineret in actiune", care au fost inlocuite de programul Erasmus+.

Bugetul programului Erasmus+ pentru urmatorii sapte ani este de 14,7 miliarde de euro, cu 40% mai mult decat bugetul programelor anterioare din perioada 2007-2013, fiecare stat membru urmand sa beneficieze de o crestere semnificativa a finantarii pe durata programului.

Bugetul de 14,7 miliarde de euro ia in considerare estimarile privind inflatia in viitor si se estimeaza ca se vor aloca fonduri suplimentare pentru programele de schimb din invatamantul superior si pentru sprijinul administrativ acordat tarilor din afara UE.

Pentru prima data, Erasmus+ ofera sprijin pentru sport, bugetul prevazut in acest sens, de aproximativ 265 milioane de euro pentru urmatorii sapte ani, va contribui la combaterea unor probleme transfrontaliere, cum ar fi meciurile aranjate si dopajul.

Doua milioane de studenti din invatamantul superior vor avea posibilitatea sa studieze sau sa urmeze cursuri de formare in strainatate, inclusiv in cadrul a 450.000 de stagii, 650.000 de ucenici si de tineri care urmeaza cursuri de formare profesionala vor primi burse ca sa studieze, sa urmeze cursuri de formare sau sa lucreze in strainatate, iar 800.000 de profesori, formatori, membri ai personalului didactic si animatori pentru tineret vor putea sa predea sau sau sa faca cursuri de formare in strainatate.

De asemenea, 200.000 de studenti masteranzi care urmeaza un ciclu complet de studii in alta tara vor beneficia de garantii pentru imprumuturi, peste 25.000 de studenti vor primi burse pentru a urma programe comune de masterat si peste 500.000 de tineri vor putea desfasura activitati de voluntariat in strainatate sau vor putea participa la programe de schimb de experienta pentru tineret.