Cum poti sa te angajezi la UE pe un salariu de cateva mii de euro? Afla aici !
Tocmai ai terminat facultatea si nu-ti gasesti loc de munca? Ti se pare ca piata muncii din Romania nu-ti ofera jobul la care ai visat sau pentru care te-ai pregatit? Vrei sa castigi peste 4.000 de euro pe luna? Una dintre solutii este sa te angajezi intr-o institutie publica europeana. Pentru asta, insa, trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si sa completezi cu maximum de atentie formularele de inscriere si de participare la preselectie.
Odata cu intrarea in UE, romanilor nu li s-a dat liber numai la piata comunitara a muncii, ci au posibilitatea sa se angjeze si intr-una din institutiile care asigura bunul mers al Uniunii. Desi parcurgerea tuturor pasilor de selectie poate dura si noua luni de zile, in final poti ajunge sa lucrezi la Bruxelles si sa ai un salariu cu mult mai mare decat ai fi castigat in tara.
In acest an, prima selectie pentru un job in UE se va lansa in martie si va fi pentru angajati in administratia publica europeana. Potrivit Mihaelei Stroe, project manager la Euroconcurs.ro, la acest prim concurs pot participa persoane care au absolvit facultati variate.
“Pentru administratie publica europeana poti avea facultate de sociologie, psihologie, comunicare si PR, relatii internationale sau studii europene. Masteratul poate fi un plus, dar nu este o cerinta obligatorie. Pentru pozitia de administrator este important sa fii absolvent de facultate”, a explicat Mihaela Stroe, pentru incont.ro.
Potrivit acesteia, pentru joburi in domenii precum drept, economie, audit sau IT&C este nevoie de studii in domeniile respective. Joburile pe care poti sa te angajezi sunt vaste, cum ar fi administratie publica, resurse umane, comunicare, legislatie, secretariat, contructii sau traduceri.
Ce trebuie sa faci pentru a ajunge intr-o astfel de pozitie?
“Primul pas este crearea unui cont personal pe site-ul oficial al Oficiului European de Selectie a Personalului – EPSO, www.eu-careers.eu, dupa care se aplica online cand se lanseaza aplicatia”, explica Mihaela Stroe.
Reprezentanta Euroconcurs considera ca pentru a avea succesul asigurat, candidatii trebuie sa fie, in primul rand, foarte atenti la felul in care completeaza formularele de examen.
“Nu sunt capcane pe care sa le evite, dar trebuie sa fie atenti sa nu cada in propria capcana - adica sa nu fie atenti la completarea CV-ului online si sa aiba pretentia ca ei sunt potriviti pentru postul respectiv. Acest gen de examen nu este o obisnuinta pentru tinerii romani”, a adaugat Mihaela Stroe.
In opinia acesteia, cei care vor sa participle la selectia pentru o slujba europeana, au sanse mai mari de reusita daca urmeaza cursurile de training oferite de traineri specializati la Bruxelles.
“In primul rand pentru ca primesc informatii despre ce presupune aceasta competitie de la un trainer specializat de la Bruxelles, in al doilea rand, au access la materiale care nu se gasesc nicaieri si primesc strategii viabile de rezlvare a testelor, iar in al treilea rand, primesc consultanta gratuita pentru conceperea CV-ului si indicatii bibliografice pe care sa le urmeze pentru buna lor pregatire”, a precizat Mihaela Stroe.
Care sunt etapele unei selectii?
Din 2010, selectia pentru un job european cuprinde doua etape. Prima etapa este cea de preselectie, care se sustine pe computer, contra cronometru. Aceasta etapa testeaza abilitatile de rationament verbal, numeric si abstract, precum si capacitatea de gandire situationala.
A doua etapa, la care se ajunge doar in cazul in care a fost trecuta preselectia, iar CV-ul a fost confirmat, este cea care corespunde pozitiei pentru care se sustine examenul si presupune intrarea intr-un centru de evaluare. Aici se va sustine o proba scrisa, care consta intr-un studiu de caz in domeniul de specialitate ales si un exercitiu de grup, care testeaza abilitatile de prezentare. Daca toate aceste etape sunt parcurse cu success, urmeaza etapa finala, respective interviul in fata comitetului de selectie.
Perioada maxima, de la intrarea in competitive si pana la obtinerea rezultatului, poate fi de maximum noua luni. Dar asteptarea merita!
“Salariul de baza pentru pozitia de pornire este de 4.190 de euro, cum este si cazul selectiei care incepe in martie, dar maximul poate ajunge la 17.000 de euro pe luna, pentru cei care sunt foarte bini si care dovedesc ca vor o cariera europeana”, a mentionat Mihaela Stroe.
In 2010 vor fi lansate competitii pentru:
Administratori – martie
Lingvisti – iunie
Asistenti – octombrie
Detalii despre aceste competitii si despre etapele selectiei se pot obtine pe www.eu-careers.eu sau www.euroconcurs.ro
Pe acelasi subiect: