Studiu: Ritmul angajarilor din Romania va incetini in trimestrul III
Ritmul angajarilor va incetini in trimestrul al treilea in Romania, potrivit unui studiu Manpower. Acesta arata o previziune de angajare de 10%, cu trei puncte sub nivelul din trimestrul anterior si cu sapte puncte mai mica decat in perioada similara a anului trecut.
Previziunea neta de angajare reprezinta diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor, in trimestrul urmator, precizeaza Manpower in raportul privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, citat de Mediafax.
Astfel, dintre cei peste 630 de angajatori romani intervievati, 70% nu prevad nicio schimbare in trimestrul al treilea in ceea ce priveste numarul angajatilor, 19% spun ca vor face angajari, iar 9% estimeaza reduceri de personal.
"Rezultatele pentru trimestrul al treilea reprezinta un trend continuu de angajari demne de luat in seama, observate pe parcursul ultimilor doi ani. (...) Desi aceste rezultate reflecta tiparul actual de schimbari rapide si de incertitudine relativa la nivelul pietei, companiile nu au incetat activitatea de angajare. Cresterea preconizata a numarului de locuri de munca disponibile poate fi limitata datorita faptului ca angajatorii raman precauti in fata proceselor de indentificare si evaluare a talentelor, iar incertitudinea asociata conditiilor de pe pietele europeana si americana inca planeaza asupra acestora, acest lucru influentand in mod evident planurile de angajare ale companiilor", a declarat Valentin Petrof, country manager al ManpowerGroup Romania.
El a adaugat ca firmele romanesti continua sa se numere printre cele mai optimiste din Europa si ofera oportunitati de angajare in majoritatea domeniilor de activitate. "Angajatorii isi pastreaza calmul in ciuda turbulențelor existente pe pietele internationale care ar putea sa le afecteze afacerile: acestia nu previzioneaza modificari semnificative ale volumului de personal", subliniaza Petrof.
Angajatorii se asteapta la cresteri ale numarului de angajati in patru din cele opt regiuni, in urmatoarele trei luni. Cele mai optimiste planuri de angajare sunt raportate din Nord-Vest, acolo unde previziunea neta de angajare este de 21%, iar pentru regiunile din Sud si din Vest angajatorii anunta previziuni de 14% si, respectiv, 10%. In Centru, angajatorii anticipeaza o crestere a numarului salariatilor cu 7%.
In acelasi timp, intentiile de angajare din regiunea de Sud-Vest si din Bucuresti & Ilfov au coborat la valori negative, iar previziunea pentru regiunea Bucuresti & Ilfov este cea mai putin optimista din primul trimestru al anului 2011 si pana in prezent.
Pe sectoare de activitate, previziunile scad in sapte dintre cele zece sectoare economice analizate si in sase dintre cele opt regiuni.
"Planurile de angajare ale companiilor de constructii sunt negative pentru prima oara in ultimii doi ani. Angajatorii din anumite sectoare si-ar putea dori sa incerce avantajele unei forte de munca flexibile pana in momentul in care impactul crizei din zona euro va fi mai clar definit", a adaugat Petrof.
Angajatorii din sectorul industriei prelucratoare anunta cele mai optimiste planuri de angajare, cu o previziune neta de angajare de 15%. Un ritm constant al angajarilor este de asteptat in sectorul public si social (administratiei publice si serviciilor sociale), cu 12%. De asemenea angajatorii raporteaza estimari 11% si 10% in transporturi, depozitare si comunicatii si respectiv in sectorul de finante, asigurari, imobiliare si servicii de afaceri. Companiile din sectorul comertului cu ridicata si cu amanuntul anunta planuri de un optimism rezervat cu o previziune de numai 9%.
In acelasi timp, angajatorii din sectorul energiei electrice, gazelor si apei anticipeaza reduceri ale fortei de munca cu o previziune neta de angajare de -10%. Previziuni pesimiste de -6% sunt raportate atat in agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, cat si in constructii.
Planurile privind angajarile se imbunatatesc sau raman relativ stabile in doar 19 tari si teritorii conform unei analize a evolutiei datelor de la an la an. La nivel global, perspectivele de angajare sunt cele mai bune in Taiwan, Brazilia, Panama, Peru si Turcia, iar cele mai reduse in Italia, Irlanda, Spania, Belgia, Olanda si Grecia.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este realizat trimestrial si masoara intentiile angajatorilor de a creste sau de a diminua volumul angajarilor totale pe parcursul trimestrului urmator.
Pe acelasi subiect: